Економија

Британија у кризи: Цене хране скочиле а инфлација обара рекорде

Британци већ месецима плаћају скупље основне животне намирнице, а после изласка Русије из споразума о извозу жита, очекује се да ће трошкови живота још више порасти
Британија у кризи: Цене хране скочиле а инфлација обара рекордеwww.globallookpress.com © Jon Super/XinHua

Британци би, после одлуке Москве да обустави извоз пољопривредних производа из Украјине, могли још скупље да плаћају храну, нарочито хлеб, тестенину и житарице.

Русија је обуставила учешће у договору о извозу украјинског жита преко Црног мора након терористичког напада у Севастопољу на бродове Црноморске флоте и пловила која су учествовала у обезбеђење житног коридора.

Украјина – један од највећих светских извозника житарица – назвала је руске тврдње "лажним изговором", док је председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден осудио тај "нечувен" потез.

Русија и Украјина су, уз посредовање Турске и Уједињених нација, у јулу договориле извоз житарица и тај споразум је од кључног значаја за ублажавање глобалне кризе хране изазване сукобом. Споразум је омогућавао извоз више од девет милиона тона украјинског жита и требало је да буде обновљен 19. новембра.

Блокада договора, оцењује таблоид "Дејли мејл", додатно ће отежати већ тешку ситуацију са ценом хране у Европи. У Великој Британији, хлеб и тестенина су драстично поскупели, неки за чак 63,6 одсто.

Најновији подаци из Индекса цена прехрамбених производа показују да је хлеб од интегралног брашна поскупео са 1,05 фунти по векни у октобру прошле године на 1,41 фунту) овог месеца, док је бели хлеб ланца супермаркета "Сенсбери" порастао са 55 на 80 пенија (45,5 одсто), док је хлев произвођача "Сеоска пекара" отишао са 49 на 69 пенија (40,8 одсто).

Прошлог месеца се показало да су цене основних намирница попут млека, путера, сира, меса и хлеба порасле до 42 одсто у септембру - што је највише од 1980. године.

Милиони сада рутински плаћају 20 пенија више за две флаше млека, 30 пенија више за пакет тестенина, 30 пенија више за шест јаја из слободног узгоја и 40 пенија више за блок зрелог чедара него пре 12 месеци.

Подаци о инфлацији из Канцеларије за националну статистику (ОНС) показују да не постоји ниједна врста хране или пића која није поскупела од прошле године, јер расту и рачуни за енергију.

А повећања нису ограничена само на намирнице. Према подацима ОНС-а, износ који родитељи плаћају за дечју обућу поскупео је за 11,5 одсто, женско шишање за 6,1 одсто, а женска одећа за 8,4 процената, док су производи кућне хемије поскупели за 14,1 одсто.

Директор економске статистике ОНС-а Дарен Морган да се "после прошломесечног малог пада, главна инфлација вратила на највиши ниво који је забележен раније током лета. Пораст је подстакнут даљим повећањем цене хране, која је забележила највећи годишњи пораст у последњих 40 година, док су цене хотела такође порасле након пада у ово доба прошле године."

"Ова поскупљења су делимично надокнађена континуираним падом трошкова бензина, при чему су цене авио-компанија пале за више него уобичајено за ово доба године, а цене половних аутомобила такође су расле мање нагло од великог повећања забележеног прошле године", додао је он. "Иако су и даље историјски високом стопом, трошкови са којима се предузећа суочавају почињу да расту спорије, а цене сирове нафте заправо су пале у септембру."

"Разумем да се породице широм земље боре са растућим ценама и вишим рачунима за енергенте. Ова Влада ће дати приоритет помоћи за најугроженије, истовремено пружајући ширу економску стабилност и подстицати дугорочни раст који ће помоћи свима. Одлучно смо деловали да заштитимо домаћинства и предузећа од значајног повећања њихових рачуна за енергију ове зиме, уз владину гаранцију цена енергије која држи вршну инфлацију", поручио је Хант.

Стопа инфлације у Великој Британији достигла је 10,1 одсто прошлог месеца, што је још један максимум у последњих 40 година.

image