Русија

Упркос одлуци Русије УН покрећу бродове

Након терористичког акта од стране кијевског режима, руска страна обуставила извоз пољопривредних производа из украјинских лука
Упркос одлуци Русије УН покрећу бродовеwww.globallookpress.com © MOD Russia

Украјински министар за инфраструктуру Олександар Kубраков изјавио је данас да је 12 бродова натоварено житом и да су напустили украјинске луке.

"Турска и Уједињене нације обезбедиле су 10 тимова за данашњу инспекцију 40 украјинских бродова у оквиру иницијативе за жито и о томе је обавештена Русија", написао је Кубраков на Твитеру.

Уједињене нације, Турска и Украјина договориле су синоћ план кретања за 16 бродова који се налазе у турским водама, упркос томе што је Министарство одбране Руске Федерације саопштило да Русија обуставила учешће у договору о житу након терористичког напада у Севастопољу на бродове Црноморске флоте и цивилне бродове који су били укључени у обезбеђење житног коридора.

Русија је затражила састанак Савета безбедности УН за данашњи дан, 31. октобра, у вези са нападом на бродове Црноморске флоте.

"С обзиром на инцидент од 29. октобра од стране Кијевског режима, уз учешће британских стручњака за терористички акт против бродова Црноморске флоте и цивилних бродова укључених у обезбеђење житног коридора, руска страна обуставља учешће у спровођењу споразума о извозу пољопривредних производа из украјинских лука", наводи се у саопштењу.

Подсећамо, Оружане снаге Украјине су рано ујутру 29. октобра напале град Севастопољ на југозападу кримског полуострва. Министарство одбране Русије је навело да је коришћено девет беспилотних летелица и седам аутономних маринских беспилотних возила током напада на бродове Црноморске флоте Руске Федерације.

Министарство одбране Русије се хитно огласило о овом нападу. Навели су да је напад на Севастопољ изведен под "патронатом" британских војних стручњака.

image