Магазин

Барби је симбол моћи савремене жене, јер - Барби може све

Барби се враћа у поп културу захваљујући играном филму ''Барби'' са Марго Роби, и поново диктира трендове. Ова "модна луткица" препознатљивог, забавног стила је и астронаут, програмер, балерина, председник, модни дизајнер... Лутка коју сви добро познају имала је велики утицај на феминизам данашњице.
Барби је симбол моћи савремене жене, јер -  Барби може свеGettyimages.ru © Thierry Chesnot

Од како се појавила пре више од 60 година, Барби је постала велики симбол женствености. Поред њене заштитне розе боје и љубави према моди, Барби је одувек недвосмислено поручивала ''Ми можемо све, зар не, Барби?''

Ово јасно указује да било која девојчица може да има велике амбиције. Барби је за ово сјајан узор, с обзиром на њене многе каријере и способности. Такође, она је увек дотерана и самоуверена. Међутим, Барби је кроз историју често била потцењена управо због њеног изгледа.

Многи су критиковали њено хипер-женствено одевање и плаву косу, јер ове карактеристике често имају негативну конотацију у популарној култури. Асоцирају се са слабошћу, а додатно су и многи женски ликови с оваким изгледом  представљени као антагонисти ''доброј'' бринети.

Парадоксално је да они који сматрају себе феминисткињама критикују Барби зато што има стила и воли моду, а она је у исто време и је успешна и марљива у сваком послу који одабере. То је још један пример штетних верзија данашњег феминизма које одбацују нежност и женственост. Ово ствара веома површну слику о томе да жена може бити или озбиљна и "тврда", или само наивна и крхка.

Међутим, овај наратив почиње да се мења, јер огромно ишчекивање ''Барби'' филма показује да је јавност спремна да поново прихвати ову икону поп културе. Слике са сета су кружиле интернетом недељама након што су објављене. Сви су узбуђени да виде како ће Марго Роби оживети овај носталгични карактер.

Такође, спој пинк тренда који је иначе актуелан већ месецима и женствених силуета, је довело до развијања ''барбикор'' естетике. Многе познате личности су показале овај стил на друштвеним мрежама, али међу њима је и Кетлин Мартинез, виралан ''Барби'' адвокат. Кетлин је сјајан пример савремене жене која може успешно да обавља захтевне послове и да је розе одело и штикле не спречавају у томе.  

Иако је овај лик добар узор, овај бренд је масовно критикован за представљање само једног типа лепоте. Због тога се креирало више дизајна ове лутке које укључују разичите телесне грађе, као и боје коже и косе. Ово показује да је Барби увек у кораку с временом, а данас је можда веома потребан симбол који потврђује женама да могу да се окрену ка лепоти, али и успеху у исто време.

image