Србија и Балкан

Борељ: Срби да се врате у Куртијеве институције

ЕУ апелује на стране да изаберу пут дијалога и да се уздрже од сваке акције која би довела до насиља и конфронтације
Борељ: Срби да се врате у Куртијеве институцијеwww.globallookpress.com © Flashpic/Keystone Press Agency

Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ огласио се поводом одлуке Срба да иступе из привремених приштинских институција, он је позвао Србе да се врате у институције, а Приштину да поштује све потписане споразуме и преузете обавезе, наводи се у саопштењу званичника ЕУ.

Жозеп Борељ је у писаној изјави навео да недавна дешавања у односима између Београда и Приштине доводе у опасност "године напорног рада и достигнућа" постигнута у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ и отежавају безбедносну ситуацију у региону и шире.

"Позивамо Србију и представнике косовских Срба да поштују своје обавезе из дијалога и врате се у 'косовске' институције како би испунили своје дужности, укључујући полицију, правосуђе и локалну администрацију", позвао Борељ.

Истовремено, ЕУ поново позива привремене приштинске власти да без одлагања поштују своје обавезе.

"То значи одмах продужити процес пререгистрације возила и обуставити сваку казнену акцију против власника КМ таблица. Питање регистарских таблица могу решити стране у оквиру дијалога", навео је Борељ.

Он је додао да ЕУ позива Приштину да одмах започне кораке ка успостављању ЗСО, јер су такву одлуку већ ратификовали.

"Скупштина 'Косова' је ратификовала Бриселски споразум, а Уставни суд 'Косова' одлучио је да се Асоцијација/Заједница треба успоставити. Стога је њено успостављање обавезујућа законска обавеза за 'Косово'. Континуирано неспровођење ове обавезе подрива принцип владавине права и штети угледу и кредибилитету 'Косова', рекао је Борељ.

image