Свет

Клинтон спасава демократе: Подржао Кети Хочул у Њујорку

Бивши амерички председник покушава да демократске бираче наведе да изађу на гласање и помогну у тесној трци са републиканцима
Клинтон спасава демократе: Подржао Кети Хочул у ЊујоркуGettyimages.ru © David Dee Delgado

Бивши амерички председник Бил Клинтон појавио се у последњем тренутку пред међуизборе као подршка гувернерки Њујорка Кети Хочул, упозоравајући на "огромне последице" ако Демократска странка изгуби контролу над Представничким домом и Сенатом, преноси "Еј- Би- Си".

Јер, Републиканци су према најновијим анализама последњих недеља добили замах и сада имају предност од 1,3 бода у односу на демократе на општем изборном листићу за Конгрес.

А то је пут да освоје један, ако не и оба дома владе.

Чак се и у традиционално "плавој" односно демократској држави Њујорк одвија изненађујуће тешка трка између Хочул и њен републиканског ривала и Трамповог савезник Лија Зелдина.

"Шта желе републиканци? Желе да се плашите и да будете љути. Последња ствар коју желе да урадите јесте да размислите" рекао је Клинтон на митингу у Бруклину.

Он је демократама поручио да не буду обесхрабрени анкетама које показују да пред гласање губе тло под ногама.

"Све вам ово говорим јер би се читави избори могли свести на то колико је велика излазност у Бруклину", рекао је он.

Упркос Бајденовој председничкој победи 2020. године, Демократска странка наставља да лиже ране након шокантног пораза Хилари Клинтон 2016. када је Трамп победио упркос свим анкетама.

Али, амерички политички аналитичар, Стив Окун, који је у Клинтоновој администрацији био заменик генералног саветника у америчком Министарству саобраћаја, рекао је да презиме Клинтон и даље има велику тежину у упориштима Демократске странке попут Њујорка.

"Мисија Била Клинтона је да натера демократску базу да изађе на гласање. Мало је људи који попут њега имају моћ да то ураде. Он остаје један од најефикаснијих гласноговорника за Демократску странку, а такође може са кредибилитетом да говори о спољнополитичким последицама избора, укључујући неопходну америчку подршку Украјини", рекао је Окун.

Док Клинтон Хочуловој даје подршку у Њујорку тројица бивших и садашњих председника, односно Бајден, Трамп и Барак Обама воде кампању у Пенсилванији у кључној међуизборној трци за Сенат између демократе Џона Фетермана и републиканског лекара Мехмета Оза.

Иначе сам Клинтон претрпео је својевремено тежак пораз на међуизборима 1994. пошто су демократе изгубиле 54 места.

Тада је имао рејтинг од 46 одсто, што је знатно више од Бајденових 40 одсто.

И Клинтонова супруга пре неколико дана се на бини придружила Кети Хочул, појавивши се са потпредседницом САД Камалом Харис. Наредних дана у њеној кампањи требало би да се у оближњем Јонкерсу појави и председник Џозеф Бајден.

image