Свет

"Блумберг": Руске карикатуре поткопавају демократе

Такозвани "руски тролови" на интернету пласирају теме које не иду у корист демократским кандидатима
"Блумберг": Руске карикатуре поткопавају демократеwww.globallookpress.com © About Russian Tweets Richard James Mendoza/ZUMAPRESS.com

Неки корисници друштвених медија који имају везе с Русијом покушавају да уз помоћ политичких карикатура утичу на исход теснe изборнe тркe уочи америчких међуизбора, тврди "Блумберг", позивајући се на истраживање компаније за анализу друштвених медија "Графика".

Они прстом упиру у Агенцију за истраживање интернета, односно ИРА, руску групу наводно оптужену за мешање у претходне изборе у САД.

Тврде да они и сада "тролују" у покушају да промене мишљење Американаца.

Ови руски интернет корисници наводно сада шерују мимове да би промовисали десничарске теорије завере и да би тако поткопали подршку демократским политичким кандидатима.

Истраживање је показало да су се од 29. октобра, ови углавном успавани профили пробудили и поделили шест нових политичких карикатура које је потписао извесни "Шмиц" за кога није јасно да ли је стварна личност или потпуно измишљена особа.

Како тврди "Блумберг" последњих дана су "из исте кухиње" промовисане расистичке и запаљиве теме о демократским кандидатима, дељене објаве о томе да је Украјина нацистичка држава, као и да Бајденова администрација, дајући помоћ Украјини, доприноси паду животног стандарда у Америци.

Објаве су међутим добиле ограничену пажњу на интернету, и то углавном на платформама популарним код крајње деснице.

"Многи од ових наратива потичу из алтернативних платформи које су већ популарне код маргиналних група. Знамо да иста руска група која је била активна на изборима 2016, 2018. и 2020. на истим платформама гурајући запаљиве наративе, опет директно циља демократске кандидате у међуизборним тркама", уверен је Џек Стабс, потпредседник "Графике".

Активности коју је идентификовала ова компанија за анализе, повезане су наводно и са НАЕБЦ, још једном организацијом која се доводи у везу са ИРА.

image
VV inauguration
banner