Свет

Демократама се лоше пише: Републикански кандидати за Конгрес добили подршку моћног бирачког тела

Предизборна анкета показала да подршка демократама нестаје
Демократама се лоше пише: Републикански кандидати за Конгрес добили подршку моћног бирачког телаwww.globallookpress.com © Ann Parry/ZUMAPRESS.com

Белкиње из предграђа, кључно бирачко тело на америчким међуизборима, стале су на страну републиканаца уочи гласања 8. новембра подстакнуте страхом од растуће инфлације и економске кризе, показало је ново испитивање јавног мњења.

Истраживање "Волстрит џорнала" показало је да белкиње које живе у предграђима и чине 20 одсто бирачког тела, сада планирају да свој глас дају републиканским кандидатима за Конгрес чиме ће предност Републиканске партије (ГОП) у односу на демократе порасти на 27 процентних поена у поређењу са августовским испитивањем.

Анкета је показала и да је тема забране абортуса - која је била један од главних адута демократа који су жестоко критиковали одлуку Врховног суда да обори историјску пресуду у случају "Роу против Вејда" којом је Американкама било загарантовано право на безбедан прекид трудноће - изгубила на значају.

Истраживање је показало и да 54 одсто белкиња сматра да су Сједињене Америчке Државе већ у рецесији, док 74 одсто њих верује да економија земље иде у погрешном смеру. "Овде видимо колапс перцепције о економији", рекао је анкетар из редова републиканаца Тони Фабрицио.

Уочи међуизбора, републиканци добијају све више подршке. Недавна анкета агенције "Ипсос" показала је да ће упола мање Латиноамериканаца гласати за Демократску партију, што је требало да буде позив на буђење председнику Џозефу Бајдену и његовој странци будући да је на председничким изорима 2020. чак 63 одсто Латиноамериканаца гласало је за Бајдена, а 32 одсто за, сада бившег, председника Доналда Трампа. Сада је њих 33 одсто рекло да ће гласати за демократе, а 18 за ГОП.

Белкиње из предграђа биле су моћна сила која је донела демократама победе на изборима за Представнички дом 2018. када су освојили више од 40 места, многа захваљујући гласовима из предграђа.

Демократе су летос оптимистично рачунале да ће им де факто забрана абортуса у више од половине америчких држава и њихово критиковање исте донети гласове за новембарске изборе. Међутим, раст цена и трошкова живота им је пореметио планове. Поскупљења су једно од главних мотива за беле Американке да гласају за републиканце, а велики део њих није задовољан ни начином на који Бајден води земљу.

Питање абортуса могло би да игра неку улогу у појединим државама попут Мичигена, али је на пример у Калифорнији, питање стопе криминала прече од права на прекид трудноће.

Индикативно је и да би у "председничком окршају" Бајдена и Трампа 2024. године, 41 одсто беклиња из предграђа гласало за актуелног председника, док би 52 одсто њих свој глас дало Трампу. У августу је њих 55 одсто рекло да би гласале за Бајдена а 39 одсто за Трампа.

image
VV inauguration
banner