Свет

Медији откривају: Ко плаћа, а ко зарађује од ситуације у Украјини

Амерички произвођачи оружја наводно настоје да остваре профит од 230 милијарди долара од европских земаља, указују медији
Медији откривају: Ко плаћа, а ко зарађује од ситуације у Украјиниwww.globallookpress.com © IMAGO/Saquan Stimpson / CNP /Med

Одлука Запада да Кијев обасипа новцем и оружјем од почетка руске војне операције у Украјини довела је до енергетске кризе, економске катастрофе, и глади која прети широм света – али и до тога да војноиндустријски сектор сада остварује рекордне профите од продаје оружја у Европи, указује "Јаху њуз".

Земље ЕУ обавезале су се на куповину оружја у вредности од 230 милијарди долара откако је војна операција почела у фебруару, објавио је "Јаху њуз".

Будући да се многе европске земље окрећу Америци када је куповина оружја у питању, највећи део ових пара отићи ће америчким произвођачима, додаје овај медиј.

"Јаху њуз" поткрепљује своју тврдњу подацима из Стокхолмског института за истраживање међународног мира (СИПРИ), који јасно указују на свеприсутност америчког оружја у европским редовима.

Примера ради, 95 одсто оружја које је Холандија купила од 2017. до 2021. године је америчког порекла, док тај проценат износи 83 одсто у Норвешкој, 77 одсто у Великој Британији, и 72 одсто у Италији.

Стопа увоза оружја у Европу скочила је за 19 одсто у том периоду након што је режим бившег председника САД Доналда Трампа ургирао на НАТО савезнике у Европи да испуне своје обавезе наоружавања.

Ситуација у Украјини довешће до још већег скока услед међународне кампање америчког председника Џозефа Бајдена да обасипа Украјину оружјем и додатно наоружава европске нације.

"Ово је несумњиво највећи скок у трошењу новца на наоружање у Европи од краја Хладног рата," изјавио је директор за спољну политику у Центру за европске реформе Јан Бонд и додао да је криза у Украјини разуверила многе земље од става да сукоб на Старом континенту није у оптицају.

"Они се суочавају са чињеницом да не само да је могућ, него се већ дешава, и то недалеко од њих," указао је он.

Откако је Бајден ступио на фунцкију у јануару 2021. године, европске земље започеле су иницијалне преговоре у вредности од 33 милијарде долара, што је резултирало споразумима у вредности од 21 милијарду долара у фебруару, указује виши истраживач Квинси Института за одговорну политику Вилијам Хартунг.

Иако та цифра делује мало, Хартунг указује да она представља само "дилове" са владом САД, док је уговоре о набавци са приватним произвођачима много теже пратити.

Амерички произвођачи оружја окористиће се и о Бајденово бесумучно слање оружја у Украјину. Председник САД потрошио је више од 65 милијарди долара на војно и финансијско помагање кијевског режима од почетка специјалне војне операције.

Москва је у више наврата упозоравала да ће континуирано наоружавање кијевског режима само продужити конфликт и све што он подразумева, али и да таква одлука чини САД и друге НАТО чланице  учесницама у сукобу.

image