Економија

Криза у ЕУ: Кебаб у Немачкој сада кошта 10 евра, а грејање у Аустрији поскупело више од 100 одсто

Грејање у Аустрији драстично је поскупело у односу на прошлу годину, док кебаб у Франкфурту сада кошта рекордних 10 евра
Криза у ЕУ: Кебаб у Немачкој сада кошта 10 евра, а грејање у Аустрији поскупело више од 100 одстоwww.globallookpress.com © Mustafa Kaya/XinHua

У Немачкој су грађани већ дуже суочени са сталним поскупљењима, а сада је поскупео и један од њихових најомиљенијих специјалитета брзе хране - денер кебаб.

Један ресторан брзе хране у Франкфурту на Мајни први је подигао цену "денера" на 10 евра, чиме је достигнута до сада рекордна цена.

"Нажалост принуђени смо да повећамо цене наших производа. Услови на тржишту меса и сировина су се последњих месеци значајно заоштрили. Kако би нашим клијентима могли и даље понудити укусан 'денер' морамо прилагодити наше цене", поручио је муштеријама поруком на излогу власник једне кебабџинице.

Власник Угор Јумасакбас рекао је немачким медијима да се не ради о прављењу добити, већ о егзистенцији.

Истиче да је све поскупело - гас, месо, брашно, поврће.

Он је 2013. отворио свој ресторан у центру Франкфурта нудећи још тада "денер" за пет евра.

За време пандемије су цене већ једном порасле, али тада није преносио додатне трошкове на муштерије.

"У пандемији је килограм меса већ поскупео за 2,20 евра, а сада, са новом кризом, додатно. И трошкови енергије су значајно порасли, а наше пећи морају дневно 13 сати радити на 400 степени", објаснио је он.

Прво веће поскупљење "денера" у Немачкој забележено је у априлу када је председник Удружења произвођача овог специјалитета Гирсел Илбер рекао да би "денер"“ требало да кошта 7,30 евра.

Међутим, тада је већина кебаба остала на цени од пет до шест евра. Иначе у Берлину је "денер" коштао дуго 3,50 евра.

У међувремену, температуре у Аустрији протеклих дана значајно су пале, а цене грејања драстично скочиле.

У тој земљи 667.354 домаћинстава се греје на пелет, чија цена је, у поређењу са прошлом годином, порасла за чак 148 одсто, преноси Танјуг.

Гас, којим се греје око 911.000 домаћинстава, поскупео је за 113 одсто, док је лож уље, који за грејање и даље користи око пола милиона домаћинстава, поскупело је за 105 одсто.

Тренутно пуњење просечног резервоара од 3.000 литара кошта 4.820 евра, а пре годину дана цена је била готово дупло јефтинија.

Даљинско грејање, које је најраспрострањеније у Аустрији, а које користи око 1,2 милиона домаћинстава, такође је поскупело.

У просеку, пошто цене зависе од региона до региона, цена даљинског грејања је скочила за 62 одсто, а у Бечу за чак 93 посто.

Тиме су готово сви енергенти који се користе за грејање током зиме драстично поскупели и њихова цена представља велико оптерећење по свако домаћинство.

Због покушаја да се "ослободи" од руског гаса и енергената, Европа се ове зиме нашла на удару енергетске и финансијске кризе.

image