Свет

Пашињан: Желимо мир, али не по сваку цену

Јереван неће дозволити да успостављање мира у региону доведе до уништења њених територија, поручио премијер
Пашињан: Желимо мир, али не по сваку ценуwww.globallookpress.com © Federation Council of Russia

Премијер Јерменије Никол Пашињан истакао је данас да његова земља жели да дође до мирног споразума са Азербејџаном, али да неће дозволити да мировни договор буде искоришћен за мирно уништење Јермена у Нагорно-Карабаху.

"Учинићемо све што је у нашој моћи да што пре одредимо границу између Јерменије и Азербејџана, одблокирамо све регионалне транспортне и економске везе и што пре потпишемо мировни споразум са Азербејџаном, јер смо заиста искрено посвећени миру. Али ако неко мисли да наша мировна агенда значи "мирно уништење" Републике Јерменије или Јермена у Нагорно-Карабаху, грдно се вара. Мировна агенда за нас значи миран развој и коегзистенција Републике Јерменије и региона. Ми ћемо постићи свој циљ”, рекао је Пашињан током седнице владе.

Премијер Јерменије је додао да активности Азербејџана дестабилизују ситуацију у региону, што није у интересу ни Русије, ни САД, Француске, Ирана или Европске уније. Међународна и регионална безбедност угрожена је актуелним изазовима, рекао је он.

Тврдње да Јерменија наводно крши примирје су неистините, а како каже Пашињан,"искуство показује да ширење оваквих лажних вести претходи новој агресији".

Баку такође наставља да омета напоре Јеревана и Анкаре у циљу нормализације односа две земље, што би могло допринети смањењу тензија у региону.

Осим тога, како наводи Пашињан, противничке снаге нису заинтересоване ни за то да се испоштује договор од 2020. године, који претпоставља фер размену држављана две земље. Уместо тога, Азербејџан и даље "држи на својој територији многе грађане Републике Јерменије и покушава да искористи ово хуманитарно питање" као предмет размене током преговора.

Крајем октобра ове године, Москва, Јереван и Баку одржали су мировне преговоре у Сочију о сукобу у Нагорно- Карабаху. Лидери противничких страна обећали су да ће се убудуће залагати за мирно решавање проблема.

Почетком истог месеца Азербејџан и Јерменија разговарале су у Прагу уз посредништво француског председника Емануела Макрона. То је уједно био и први пут да су одржани разговори између јерменског председника и турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана.

Договорено је да ће се крајем октобра на граници Азербејџана и Јерменије поставити посматрачи Европске уније, који ће ту остати два месеца.

Иако је званична Москва против  мешања Запада у дешавања у региону, Кремљ ће подржати све иницијативе, које могу довести до већих резултата, рекла је раније портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.  

Русија је нагласила да ће подржати сваки договор, којим би се заштитило јерменско становништво, док Јереван истиче да му одговара московски предлог о решавању ситуације.

image