Свет

Успешан састанак са Путином: Јерменија и Азербејџан уздржаће се од употребе силе

Никол Пашињан и Илхам Алијев, након састанка у Сочију, поздравили спремност Руске Федерације да настави да доприноси нормализацији односа
Успешан састанак са Путином: Јерменија и Азербејџан уздржаће се од употребе силеAP © Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Премијер Јерменије Никол Пашињан и председник Азербејџана Илхам Алијев поздравили су спремност Москве да допринесе нормализацији односа између Јеревана и Бакуа.

"Лидери Републике Азербејџан и Републике Јерменије поздравили су спремност Руске Федерације да настави да на сваки могући начин доприноси нормализацији односа, обезбеђујући стабилност и просперитет у Јужном Кавказу", наводи се у саопштењу које је објављено након трилатералног састанка са председником Русије Владимиром Путином.

Приликом сусрета у Сочију такође је договорено да се стране уздрже од употребе силе или претње њеном употребом, разговарају и решавају сва проблематична питања искључиво на основу међусобног признавања суверенитета, територијалног интегритета и неповредивости граница у складу са Повељом УН и Декларацијом из Алма Ате из 1991. године, преносе РИА Новости.

Обе стране су акцентовале значај стварања позитивне атмосфере између Азербејџана и Јерменије за наставак дијалога између представника јавности, стручних заједница и верских лидера уз помоћ Русије, као и покретање трилатералних међупарламентарних контаката у циљу јачања поверења између народа двеју земаља.

"Поново смо потврдили нашу посвећеност стриктном придржавању свих ових споразума у интересу свеобухватне нормализације азербејџанско-јерменских односа, обезбеђивања мира, стабилности, безбедности и одрживог економског развоја Јужног Кавказа. Сагласни смо се да је потребно да уложимо додатне напоре у циљу хитног решавања проблема и преосталих задатака, укључујући блок хуманитарних питања", додаје се у саопштењу.

Путин је раније рекао да је састанак у Сочију био веома користан и да је створена веома повољна атмосфера за будуће споразуме.

Према речима руског председника, данашњи разговори у Сочију су показали je договор могућ, јер су све стране заинтересоване за нормализацију односа. Путин је такође напоменуо да ће Москва учинити све да се оконча сукоб.

image
VV inauguration
banner