Магазин

„Твоје тело је твоје! И на нету и у стварном свету!"

Девојчице су изложене драматичном кршењу људских права на интернету, а једна од четири девојчице пријављује да је била изложена сексуалном узнемиравању или ухођењу. Казне за злостављаче су слабе. Како би се подигла свест о последицама технолошки олакшаног насиља, покренута је кампања БодиРајт (BodyRight ) са слоганом "Твоје тело је твоје! И на нету и у стварном свету!"
„Твоје тело је твоје! И на нету и у стварном свету!"© Pixabay/geralt

"Има много кршења права на људско тело, посебно у дигиталном простору. БодиРајт ће покушати да обезбеди заштиту од дигиталног насиља, посебно за жене, али у суштини за све. Почива на концепту аутономије тела. Сваки појединац има власништво над својим телом", рекао је за РТС  Џон Кенеди Мосоти, директор Популационог фонда Уједињених нација за Србију.

У Србији се више од 78 одсто особа женског пола не осећа безбедно у дигиталном окружењу, а више од 50 одсто њих доживело је дигитално насиље.

"Девојчице су чешће изложене драматичном кршењу људских права: не само права на приватност, већ и на телесну аутономију, интегритет и идентитет у крајњем случају", рекла је за РТС повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић. Такође, сматра да је брз развој информационих и комуникационих технологија створио нове, али и олакшао старе начине за родно засновано насиље.

Сајбер малтретирање, говор мржње, откривање личних података без пристанка, коришћење слика и снимака без пристанка власника, само су неки од облика насиља на мрежама. Нажалост, чињеница је да људи не поседују права на своја тела на друштвеним мрежама. Како би се кампања што боље приближила млађим генерацијама, на сарадњу су позвани и инфлуенсери, који су такође често жртве дигиталног насиља.

Кампања почиње 17. новембра, а покренута је на иницијативу Популационог фонда Уједињених нација, у сарадњи са Повереницом за заштиту равноправности. Циљ кампање је да, као што постоје  ауторска права за музику, да постоје и ауторска права на људско тело и да оно на тај начин буде заштићено на интернету.

У многим земљама недостају закони који регулишу насиље на мрежама, што отежава да жртве уклоне експлицитне слике о себи, али су и процеси за оне који покушавају да своја права заштите дуготрајни. Дошло је време да технолошке компаније и законодавци схвате озбиљности дигиталног насиља и заштите тело и личност сваке особе подједнако као и у реалном животу.  

image