Србија и Балкан

Милановић: Хрватска за разлику од суседа неће тражити убице у трећим државама

Србија је недавно подигла оптужницу против пет хрватских пилота који се терете за ракетирање српских цивила који су се налазили у избегличкој колони на Петровачкој цести августа 1995. године
Милановић:  Хрватска за разлику од суседа неће тражити убице у трећим државамаwww.globallookpress.com © Damir Sencar/Hina

Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас да, за разлику од "суседне државе", Хрватска нема претензије да убице жртава последњег рата тражи у трећим земљама.

"Хрватске команданте из времена `Олује`, славних и доста чистих војних победа, траже судови суседне државе за наводне злочине који су се догодили на подручју треће државе, а то је Босна и Херцеговина", рекао је Милановић, преноси Танјуг.

"Хрватска такве претензије нема. Ми тражимо само оне убице који су то радили овде, на нашем простору, у Хрватској, крај Сиска", рекао је Милановић, пренела је Хина.

Србија је недавно подигла оптужницу против пет хрватских пилота који се терете за ракетирање српских цивила који су се налазили у избегличкој колони на Петровачкој цести августа 1995. године.

Хрватска одбија да призна да је реч о ратном злочину и оптужује Србију да "злоупотребљава универзалну јурисдикцију", односно право државе да процесуира одговорне за одређена кривична дела без обзира на чијој територији су они извршени и чији су држављани починиоци.

image