Србија и Балкан

Милановић није добродошао на прославу хрватских бранитеља

Недопустиво је да прославу засене дневнополитичка препуцавања, поручили из Организационог одбора
Милановић није добродошао на прославу хрватских бранитељаwww.globallookpress.com © © Bernd von Jutrczenka

Организациони одбор прославе 30. годишњице ослобађања југа Хрватске и деблокаде Дубровника потврдио је да председник и врховни командант Зоран Милановић није позван јер се ради о прослави бранитеља која "не сме бити засењена дневнополитичким препуцавањима", јавља хрватски портал "Дневник".

Организациони одбор прославе чине Дубровачко-неретванска жупанија, Град Дубровник и општина Конавле, Жупа дубровачка, Дубровачко приморје и Стон.

Они су навели су да је одлука донесена јер је "недопустиво да овакву достојанствену манифестацију, у којој су у средишту бранитељи и хрватско заједништво, засене свађе и раздори које дневно производи наш председник."

"Одлука нема никакве везе са странкама, нити постоје било какве забране позивања председника. Даље коментарисање овога скреће пажњу с оног битног, а то је 30 година од одбране и ослобађања југа, но након прославе стојимо на располагању за образложења", стоји у саопштењу Организационог одбора, пренео је "Дневник".

И Удружење ветерана девете гардијске бригаде отказало је део данашњег обележавања 30. годишњице формирања у Госпићу, на коју долази и Милановић.

Они су на Фејсбуку навели да је Кабинет председника "самовољно преузео главну реч", те да су су хтели да им наметну ограничења за друге госте, што им, како кажу, није прихватљиво.

Као разлог отказивања дела програма предвиђеног протоколом, навели су "немогућност комуникације са Уредом председника, те огромне количине ароганције и ега која долазе од Председника."

Историја несугласица хрватских бранитеља и председника Милановића траје већ дуже време. 

Једна од таквих епизоода десила се пре две године када је Милановић рекао да спомен плочу Хрватских одбрамбених снага, са усташким натписом "За дом спремни", "треба макнути и бацити негде."

Одговор је стигао од више бранитељских удружења, али и од министра бранитеља Томе Медведа, који је поручио да "то не може да буде став државе."

image
VV inauguration
banner