Србија и Балкан

"Албанијан пост": Постигнут споразум о деескалацији кризе на Косову и Метохији

Како наводи албански медиј, споразумом о деескалацији у три тачке, постигао би се компромис. Приштина одлаже рок за пререгистрацију.
"Албанијан пост": Постигнут споразум о деескалацији кризе на Косову и МетохијиGetty © Ferdi Limani

Начелни договор о деескалацији ситуације на северу Косова и Метохије је постигнут, а представници привремених приштинских институција прихватили су да се одложи рок за пререгистрацију возила, пише "Албанијан пост" и додаје да ће стране у петак 18. новембра изаћи са детаљима.

"'Косовска' страна пристала да одложи одлуку о регистарским таблицама након дуготрајних захтева Европске уније и Сједињених Америчких Држава, али је објављивање одлуке затражила гаранцију од својих партнера", наводи медиј из Тирине.

Како се додаје, тренутно се траже модалитети како би Срби са Косова и Метохије могли да буду враћени у институције, које су напустили, након што се нису сложили са одлуком о регистарским таблицама, која је предвиђала опомене, новчане казне и промену таблица.

"Биће тешко пронаћи решења за оне који су напустили своје политичке функције, попут посланика и градоначелника четири општине на северу, али не толико тешко за администрацију, полицију, правосуђе", наводи се у тексту.

Централна изборна комисија тзв. Косова је поводом тога донела одлуку да замени десет посланика Српске листе у оставци.

ЦИК је прошлог уторка прихватио захтев председнице такозваног Косова Вјосе Османи за именовање лица за замену упражњених места због оставке посланика Српске листе.

Исто тако, Османи је, након састанка са представницима политичких странака, саопштила да су 18. децембар одредили као датум избора у четири општине на северу.

Као што је познато, од 5. новембра, Северна Митровица, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан су без градоначелника.

Медији су известили 9. новембра да је међународна заједница понудила предлог о деескалацији на КиМ у три тачке.

  • Прва тачка међународног предлога за излазак из тренутне кризе била је да "обе стране потврде своју приврженост француско-немачком плану и да се обе стране врате преговорима".
  • У тачки два изричит је захтев Влади Србије: "Србија је сагласна да се о захтеву за Заједницу општина са српском већином разговара само у оквиру целине француско-немачког плана, односно као део укупне структуре плана".
  • Трећа тачка је још један захтев, али за такозвано Косово, који гласи:"'Косово' је сагласно да ублажи мере у вези са питањем регистарских таблица", наводи се у предлогу.

Циљ ове три тачке у виду захтева међународне заједнице је смиривање ситуације на терену, повратак у нормалу и стварање могућности за наставак дијалога у Бриселу.

О предлогу се разговарало, како је најавио шеф дипломатије Жозеп Борељ, такође у Паризу, на одвојеним састанцима са премијером тзв. Косова Аљбином Куртијем и председником Србије Александром Вучићем.

"Албанијан пост" наводи да је "читав проблем у Заједници српских општина".

Представници привремених приштинских институција желе да се о ЗСО договоре у оквиру општег споразума, док Србија одбија да разговара о Заједници као делу споразума, али то захтева унапред, на основу Бриселског споразума из 2013. године.

"Можда нисам најмудрији, али нисам ни идиот", рекао је Вучић у Паризу и додао да одбија да разговара о нечему што је већ постигнуто.

Ово је довело и до ћорсокака у ситуацији на северу, где је Курти одлучио да поступно спроводи одлуку о регистарским таблицама: укор, новчана казна, пробне таблице.

"Србија је ову одлуку искористила као окидач за блокаду преговора, наложивши Српској листи да напусти институције 'Косова', што значи потпуни колапс читавог процеса дијалога у Бриселу и практично поништавање свих до сада постигнутих споразума. Страх од овог потеза који је предвидела Србија, приморао је међународну заједницу да од Куртија затражи одлагање одлуке, иако би јавно признали да 'Косово' има право да је спроведе.", наводи "Албанијан пост".

Како се наглашава, Курти је прихватио овај предлог, са идејом да би било боље да се у јавности аргументује став да влада не одустаје од примене закона, само што одлуку категорише у три различите фазе.

image