Спорт

Готово је - Надал испао, Алкараз први на крају 2022. године

Млади, 19-годишњи Шпанац је искористио своју феноменалну годину и озбиљно скраћену сезону Новака Ђоковића да годину заврши на челу АТП листе.
Готово је - Надал испао, Алкараз први на крају 2022. годинеGetty © Al Bello

Више нема никакве дилеме - Шпанац Карлос Алкараз нови је играч у тениској историји који је једну календарску годину успео да заврши на првом месту АТП листе.

У другом мечу трећег дана такмичења на Завршном мастерсу у Торину, Каспер Руд је освајањем првог сета против Тејлора Фрица и званично елиминисао Рафаела Надала са турнира.

Легендарни Шпанац је прво изгубио од Фрица, а потом у уторак и од Феликса Оже Алијасима. Њему је било потребно право чудо да задржи наду за пласман у полуфинале турнира, али је Рудово вођство од 6:3 након првог сета и те наде обрисало.

Како је Надал био једини преостали играч који је могао да заврши годину на првом месту, то значи да Алкараза нико неће моћи да престигне, па ће 19-годишњак окончати годину као први тенисер света.

Он ће тако на тој позицији наследити Новака Ђоковића, који је на крају 2021. био најбољи на АТП туру. Иначе, Алкараз због повреде не учествује у Торину, али је свеједно сачувао прво место.

Такође, не треба сметнути с ума ни да је Ђоковићу било онемогућено да се ове сезоне такмичи на два гренд слема и четири мастерс турнира, као и да му на АТП листи није урачунато 2.000 бодова које је освојио на Вимблдону.

image