Свет

Си Ђинпинг изгрдио Трудоа јер је објавио детаље поверљивог разговора (ВИДЕО)

Кабинет канадског премијера објавио је сиже неформалних разговора који су накнадно пренели канадски медији
Си Ђинпинг изгрдио Трудоа јер је објавио детаље поверљивог разговора (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Bernd von Jutrczenka/dpa

Председник Кине Си Ђинпинг прекорио је канадског премијера Џастина Трудоа након што је садржај неформалног разговора који су два лидера имала на маргини скупа Г20 на Балију у уторак "процурио" у медије.

На видео снимцима које су објавили канадски медији, Си и Трудо се могу видети како стоје близу један другог и разговарају преко преводиоца.

"То није прикладно и ми то не бисмо тако урадили. Ако постоји искреност, можемо добро да комуницирамо уз обострано поштовање, иначе, у супротном, неће бити једноставно", рекао је Си на мандаринском, смешећи се свом саговорнику.

На снимку се види како преводилац кинеског председника преводи Трудоу да је "све о чему смо разговарали процурило у новине, што није прикладно".

Трудо је одговорио да се у Канади верује у слободан, отворен и искрен дијалог.

"То је оно што ћемо наставити да негујемо, наставићемо да радимо на стварању конструктивних односа, али биће ствари око којих се нећемо сложити", рекао је Трудо.

Међутим, пре него што је Трудо завршио свој одговор, председник Си је, приметно огорчен, пресекао канадског премијера у пола реченице и одлучно узвратио.

"Прво за то створите услове", рекао је Си, насмејао се, руковао са Трудоом и отишао.

Кабинет канадског премијера објавио је сиже разговора који је Трудо водио са Сијем на маргинама скупа Г20, током којег је Трудо изразио забринутост због наводног кинеског мешања у канадске изборе.

Кабинет канадског премијера такође је известио да су два лидера разговарала и о ситуацији у Украјини, односима Северне и Јужне Кореје, и предстојећем скупу КОП 15 (COP15) у Монтреалу, преноси канадска телевизија Си-Би-Си.

У сижеу се, међутим, не наводи како је Си реаговао на те теме, већ само да су два лидера разговарала о "важности континуираног дијалога."

Трудо је на конференцији за новинаре потврдио инцидент, и изјавио како канадске власти сматрају да грађани желе да буду упућени у њихов рад.

"Нећу се устручавати од тога да будем отворен према Канађанима, чак и када дискутујемо о важним и деликатним темама", изјавио је он.

Портпаролка Кремља Марија Захарова прокоментарисала је инцидент на свом Телеграм каналу:

"Кинези су имали и срећу што Канађани нису уз своју делегацију довели новинаре прерушене у државне званичнике. Макрон је, на пример, позвао филмску екипу на онлајн разговоре са Путином, а они су снимили цео разговор и нису обавестили руску страну. Тако се људи понашају без части и достојанства. Управо оно што је сада колективни Запад."

image