Свет

Ненси Пелоси се повлачи са позиције лидера демократа у Представничком дому

Крај ере - Ненси Пелоси после скоро 20 година силази са места вође демократа у доњем дому Конгреса
Ненси Пелоси се повлачи са позиције лидера демократа у Представничком домуwww.globallookpress.com © Chris Kleponis/Keystone Press Agency

Ненси Пелоси је најавила да се неће кандидовати за још један мандат вође демократа у Представничком дому америчког Конгреса, напуштајући ту позицију после скоро две деценије, након што је њена странка изгубила већину на изборима на средини мандата.

Mehr...

Одлука Пелосијеве отворила је пут за потенцијално нову генерацију посланика који ће водити Демократску странку у Представничком дому.

Пелоси (82) рекла је да неће у потпуности напустити Конгрес и да ће наставити да у Дому представља Сан Франциско.

Пелоси је била импозантна фигура у америчкој политици када је 2003. постала прва жена која је водила велику странку у Конгресу и прва жена која је била председница Представничког дома 2007. године, пише "Фајненшл тајмс".

Била је позната по томе што је ефикасно командовала различитим фракцијама Демократске странке и успевала је да често "прогура" велике и контроверзне законе кроз Представнички дом без обзира на то да ли је Демократска странка контролисала Белу кућу, или не.

Током финансијске кризе под Џорџом Бушом, била је кључна у одобравању плана спасавања Вол стрита, док је под Бараком Обамом водила његову реформу здравствене заштите.

Током администрације Доналда Трампа, подржала је закон о ублажавању последица пандемије, а Џозефу Бајдену је помогла да представи свеобухватну законодавну агенду, од климатских акција и инфраструктуре до субвенција за чипове и контроле оружја.

Десет дана пре међуизбора, њеног мужа Пола Пелосија је у њиховој кући у Сан Франциску претукао мушкарац који је наводно тражио њу.

Хаким Џефрис (52), њујоршки посланик и председавајући посланичког клуба демократа у Представничком дому, дуго се сматра могућим наследником Пелосијеве и фаворитом.

Током своје каријере, Пелоси је била важан играч у спољној политици САД, а ове године је изазвала контроверзе и тензије са Кином након што је посетила Тајван.

image