Србија и Балкан

Ненси Пелоси усред Загреба оптужила Србе за агресију над Хрватима

Након састанка са председником сабора Горданом Јандроковићем, Пелосијева се састаје са хрватским премијером Пленковићем
Ненси Пелоси усред Загреба оптужила Србе за агресију над Хрватима© Tanjug/AP Photo

Председница Представничког дома америчког конгреса Ненси Пелоси по доласку у Загреб састала се са председником сабора Горданом Јандроковићем и захвалила Хрватској што користи своје искуство из претходног рата да подржи Украјину.

Пелоси је подсетила да је први пут била у Хрватској ''90-их година прошлог века, када је, како је навела, "из прве руке сведочила храбрости хрватског народа и патњи коју је Хрватска искусила од свог суседа", јасно алудирајући на ратни сукоб Хрватске и Србије.

"Захваљујем Хрватској што користи то искуство за подршку Украјини", рекла је америчка званичница, пренели су хрватски медији.

"Учинићемо све да би Украјина добила овај рат, а Русија била поражена", рекао је Јандроковић уочи првог парламентарног самита, који се сутра одржава у Загребу.

Јандроковић је рекао да су односи Хрватске и САД "пријатељски, партнерски, савезнички", као и да "две земље деле исте вредности - слободу, демократију, заштиту људских права".

Подсетимо, у Загребу се одржава Први парламентарни самит Међународне кримске платформе, због чега се очекује долазак и боравак великог броја председника парламената и парламентарних скупштина и међународних организација.

image
VV inauguration
banner