Магазин

Снежана без 7 патуљака

Чувена прича о "Снежани и седам патуљака" због потенцијалног увредљивог односа према групи људи патуљастог раста, мења назив у само "Снежана" и управо тако ће бити емитована у најновијем филмском остварењу.
Снежана без 7 патуљака© Facebook/DisneyD23

"Како бисмо избегли јачање стереотипа из оригиналног филма, имаћемо другачији приступ према седморици карактера, а консултовали смо се и са заједницом особа патуљастог раста", изјавио је представник компаније "Дизни", а пренео "Холивуд репортер".

Овој изјави претходила је констатација холивудског глумца Питера Динклиџа (Ланистер из "Игре престола"): "Без увреде, али сам мало затечен њиховим поносом што су одабрали латино глумицу за Снежану. Мени то нема смисла. На неки начин си прогресиван, али онда правиш причу о седам патуљака". Улогу Снежане добила је глумица Рејчел Зеглер која има латино корене. 

Анимирани филм "Снежана и седам патуљака" премијерно је приказан 21. децембра 1937.године,. Пропраћен је овацијама публике, али и највећом зарадом међу свим филмовима приказаним до 1938. године. Најновија филмска верзија направљена по оригиланој причи браће Грим, премијерно ће бити приказана 2024. године. 

Због, како се сматра, садржаја који је потенцијално увредљив, многи цртани филмови који су некада били емитовани широм света, сада су у неким земљама забрањени. "Том и Џери" због насиља, али и промоције алкохолизма. "Душко Дугоушко", због промоције насиља и крађе, а "Сунђер Боб" је забрањен у 120 земаља због промоције насиља и великог броја псовки. 

Чини се да ново време доноси и нова правила, како у реалном животу, тако и у бајкама и цртаним филмовима на којима одрастају нове генерације. Поставља се питање да ли заиста морају да се реевидирају старе бајке или би можда било боље да се причају нове приче које ће више одговарати стварном стању данашњег друштва. 

image