Економија

БРИКС у борби за дедоларизацију

Сви детаљи плана за дедоларизацију још нису сасвим јасни, али следећа фаза могла би да буде увођење платног система заснованог на корпи валута
БРИКС у борби за дедоларизацијуwww.globallookpress.com © © Yin Bogu

Током највећег дела 20. века, амерички долар био је доминантна светска валута. Историја нам указује да се долар ближи крају свог природног циклуса. Изазов доларском систему сада долази из Азије. Кина, која се са САД бори за прво место на ранг листи светских привреда, предводи напоре за дедоларизацију глобалне трговине који би на крају требало да буду крунисани развијањем новог монетарног система у којем би, уз долар, постојала још једна снажна валута.

Током последњих 500 година, нова доминантна или резервна валута појављивала се у Европи на отприлике сваких сто година, пише "Ејжа тајмс". Током колонијалне ере валуте, Португала, Холандије, Француске и Енглеске имале су периоде доминације. Крај епохе једне доминантне валуте и прелазак на нову обично је био праћен ратовима и друштвеним превратима.

Коалиција за дедоларизацију

Кина у напорима за дедоларизацију има веома моћне савезнике. Земље БРИКС-а представљају 41 одсто светске популације. Такозвана "коалиција за дедоларизацију" почела је да користи валутне свопове (инструмент за валутну конверзију капитала) како би заобишла доларски систем. Следећи корак би требало да буде "валута за поравнање БРИКС-а", заснована на корпи валута земаља чланица.

Тренд дедоларизације није ограничен само на земље БРИКС-а. И многе друге државе, од Африке, Латинске и Централне Америке све до Блиског истока, учествују у томе. Саудијска Арабија је већ изразила спремност да се придружи БРИКС-у.

Пре педесет година, Саудијци су се удружили са САД како би створили петродолар. Сада би могли да помогну у стварању "петро-БРИКС валуте." Друге земље ОПЕК-а ће их вероватно у томе следити. А то значи нове потресе, пре свега на светском тржишту нафте.

Упркос деценијама упозорења на глобално загревање и улагању милијарди долара у "зелену технологију", глобална зависност од фосилних горива се наставља. Нафта се не назива и даље узалуд "црним златом". Богатство неке земље директно је повезано са количином нафте коју троши.

Барел нафте од 42 америчка галона (159 литара), који се обично продаје за мање од 100 долара, има енергетски еквивалент од 25.000 сати људског рада. Цео глобални ланац снабдевања и данас се ослања на фосилна горива.

Зашто треба смањити ослањање на долар

БРИКС уједињује највеће светске увознике енергије, Кину и Индију, са највећим светским произвођачима енергије, Русијом и Саудијском Арабијом. Ако овоме додамо кандидате за чланство, БРИКС би доминирао не само глобалним тржиштем нафте већ и тржиштима многих других добара, као што су пшеница, ђубриво, индустријски метали, уранијум и злато.

Земље БРИКС-а имају неколико добрих разлога да смање ослањање на доларски систем. Све док се нафтом тргује у доларима, САД су виртуелна наплатна рампа за глобално тржиште нафте, као и за већину других роба. Штавише, САД имају огроман утицај на глобалну економију.

Када Федералне резерве САД подижу каматне стопе, долар расте у односу на валуте других земаља, чинећи увоз нафте и других основних потрепштина скупљим. Друге државе са зајмовима у доларима плаћају већу цену како би сервисирале свој дуг.

Земље БРИКС-а су, такође, сада забринуте због пада вредности долара. Финансијска криза из 2008. и ковид криза из 2020. довеле су до масовног штампања новца и енормног раста америчког дуга. Од 1971. године, када су САД долар одвојиле од злата, његова вредност је опала за неких 70 одсто.

Нова БРИКС валута

Земље БРИКС-а све чешће користе валутне свопове да заобиђу долар. Детаљи о томе још нису сасвим јасни, али следећа фаза могла би да буде увођење платног система заснованог на корпи валута.

Вредност сваке валуте била би пропорционална БДП-у земље из које потиче, њеном уделу у међународној трговини, становништву, територији, природним ресурсима и разним робама, укључујући злато, преноси "Ејжа тајмс".

Државе БРИКС-а нису представиле све детаље архитектуре овог новог система, који је још у настајању, али дигитална валута кинеске централне банке (ЦБДЦ) могла би да им послужи као основа.

Ако се валута БРИКС-а прошири на земље Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) и Шангајске организације за сарадњу (ШОС), она би укључила више од половине светске популације и лавовски део светских добара. То би могло да доведе до промене цена нафте, добара и злата у валути БРИКС-а.

Приоритет за земље БРИКС-а је успостављање паралелног међународног платног система, што би, такође, заштитило ове државе од западних санкција и могло би да послужи као резерва за најгори сценарио: имплозију глобалног система долара, оптерећеног неодрживим дугом, који је већински деноминиран у доларима.

image