Русија

Лавров: Више од дванаест земаља је заинтересовано за улазак у БРИКС

Очекује се да ће критеријуми за пријем нових чланица бити договорени у скоријој будућности, поручио је шеф руске дипломатије
Лавров: Више од дванаест земаља је заинтересовано за улазак у БРИКС© MFA Russia

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је данас да је више од 12 земаља изразило заинтересованост да се прикључи БРИКС-у додајући да је организација веома тражена и да постоје многе друге земље, осим Ирана, Алжира и Аргентине, које би желеле да постану њене чланице.

"Интересовање за ово глобално удружење је веома, веома велико и наставља да расте", рекао је он. "Ово нису само Алжир, Аргентина, Иран. У ствари, постоји више десетина таквих земаља", истакао је руски министар. 

Због великог интересовања, БРИКС, организација коју чине Русија, Кина, Индија, Јужноафричка република и Бразил, ускоро ће договорити критеријуме за приступ нових држава чланица.

"Пре него што будемо говорили о томе како и када ће тачно почети ширење БРИКС-а, договорили смо се у оквиру 'петорке' да прво одредимо критеријуме и принципе разматрања оваквих пријава, јер захтеви о приступању организацији већ званично пристижу. Наравно, очекујемо да неће бити потребно пуно времена за постизање договора о критеријумима и принципима за проширење БРИКС-а. Прво морамо да видимо како ће се ово удружење даље развијати у потенцијално проширеном саставу", објаснио је Лавров на заједничкој конференцији са индијским министром спољних послова Субрамањаном Џаишанкаром.

Средином јула ове године председник Међународног форума БРИКС-а Пурнима Ананд рекао је да су власти Турске, Египта и Саудијске Арабије изразиле жељу да се прикључе организацији, док је сличан захтев јуче дошао и од Алжира.

О саудијском захтеву за улазак у БРИКС говорио је и председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоза након посете Ријаду средином октобра, а јуче је званично потврђено да је Алжир затражио пријем у БРИКС.

Шеф руске дипломатије, иначе, данас је високо оценио билатералне односе са Индијом и додао да јачање односа Москве и Њу Делхија одговара интересима оба народа и доприноси међународној безбедности. 

Наглашено је да су стране разговарале и о ситуацији у Украјини и Авганистану. Обраћена је пажња на космичку сарадњу, сателитску навигацију, сарадњу у војном наоружању. 

Трговински промет између две земље у септембру ове године достигао је 17 милијарди долара, што представља раст за више од 130 одсто у поређењу са истим периодом прошле године. Две земље ће убрзо достићи задати циљ којим се претпоставља да ће трговинска размена достићи вредност од 30 милијарди долара, оценио је шеф руске дипломатије.

Истакнута је добра перспектива сарадње у сфери енергетике, пре свега у производњи угљоводоника, али и нуклеарне енергије.

"Перспективе за сарадњу у енергетском сектору су добре, укључујући повећање извоза угљоводоника из Русије на индијско тржиште, међусобно учешће у пројектима везаним за његову производњу, укључујући и сарадњу на Далеком истоку и Арктичком појасу Руске Федерације. Као што знате, успешно радимо и на изградњи нуклеарне електране Куданкулам, а даљи кораци који се тичу обезбеђивања новог места за изградњу нуклеарне електране, користећи се руским дизајном, обезбедиће Индији чисту и безбедну енергију у будућности", рекао је Лавров.

Његов колега Џаишанкар потврдио је да ће Индија, трећи највећи увозник нафте на свету, упркос санкцијама Запада наставити да увози руску нафту.

image