Свет

Пентагон: Нећемо бити увучени у рат, али ћемо помоћи Украјини

Победа Русије могла би да доведе до ширења нуклеарног оружја, изјавио је Остин
Пентагон: Нећемо бити увучени у рат, али ћемо помоћи Украјиниwww.globallookpress.com © Chad J. Mcneeley/Dod

Сукоб у Украјини могао би да доведе до ширења нуклеарног оружја, које би недемократски режими широм света могли да виде као "дозволу за лов", изјавио је амерички министар одбране Лојд Остин на Међународном безбедносном форуму у Халифаксу у Канади, преноси Ројтерс.

Остин је рекао и да ће исход овог сукоба, који он види као "историјски изазов", одредити будућност светске безбедности у 21. веку, као и будућност светског поретка који је изграђен на основу резултата Другог светског рата.

"Људи у свету не желе повратак у прошлост, ново мрачно доба нестабилности, хаоса и рата. Руска инвазија нам пружа прилику да видимо како изгледа свет тираније и хаоса у ком нико од нас не жели да живи. То је увод у све нестабилнији свет, који карактерише ширење нуклеарног оружја", изјавио је Остин.

Он је додао да се САД неће директно мешати у сукоб у Украјини, али је нагласио да постоји опасност од ширења нуклеарног оружја "уколико Путин победи".

"НАТО је одбрамбени савез и он не жели конфронтацију са Русијом. Савез није претња Русији. Не треба бити у заблуди: нећемо бити увучени у рат који је Путин одабрао“, рекао је Остин.

Остин је током свог излагања више пута нагласио значај међународне подршке Украјини, у тренутку за који многи верују да би могао бити прекретница у овом сукобу, преноси Ројтерс.

Шеф Пентагона сматра да Русија располаже импресивним наоружањем.

"Русија има велику војску и изузетно наоружање", рекао је он.

Остин је, међутим, навео да чак ни то није омогућило Русији да победи у Украјини. Према његовим речима, исход сукоба не одлучује оружје, него ствар за коју се бори. Он је поновио изјаву америчког председника Џозефа Бајдена да "Украјина никад неће бити победа за Русију".

Како је рекао, у НАТО су свесни да може да уследи тежак период, да ће се Украјина суочити са оштром зимом а да руски председник Владимир Путин, иако се положај Русије на фронту погоршава, може поново да прибегне "изузетно неодговорном звецкању нуклеарним оружјем".

"Али, одговорићемо на изазове заједнички", истакао је он.

image