Свет

Настављају се разговори САД и Русије о нуклеарном наоружању

САД и Русија су обуставиле међусобне теренске инспекције још са почетком пандемије
Настављају се разговори САД и Русије о нуклеарном наоружањуwww.globallookpress.com © Pravda Komsomolskaya

Русија је саопштила да ће од краја новембра до почетка децембра разговарати са САД о инспекцијама локација за нуклеарно наоружање у оквиру споразума "Нови старт", што је први корак ка обнављању разговора о контроли наоружања који су обустављени од почетка специјалне руске војне операције у Украјини, пише "Блумберг".

Консултације ће бити одржане у Каиру и трајаће око недељу дана, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков, преносе "РИА Новости". 

Русија је у августу забранила америчким инспекторима да приступе руским локацијама за нуклеарно оружје, наводећи да због виза и других ограничења, Руси не могу да стигну у САД. Две земље су обуставиле инспекције у марту 2020. године, због пандемије ковида-19 и разговарале су о томе како да их поново покрену. Билатерална консултативна комисија, која се бави тиме како се у пракси спроводи споразум "Нови старт", последњи пут се састала у Женеви 2021. године.

Портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс рекао је да ће се комисија састати у "скорој будућности", али није дао друге детаље. Он је додао да су САД реалистичне када су у питању очекивања од преговора са Русијом, али да је важно да се задржи могућност разговора ове две земље.

Рјабков је оценио да је мало вероватно да ће договор о поновном покретању инспекција бити постигнут за неколико дана у Каиру, пренео је ТАСС.

Разговори са Русијом у интересу САД

Док су САД прекинуле већину контаката са Русијом због Украјине, неки канали комуникације су опстали. Званичници у Москви позвали су на наставак стратешког дијалога, укључујући и разговоре о новом споразуму који би заменио "Нови старт", али су САД поручиле да то није могуће док се не наставе инспекције.

Секретарка за штампу Беле куће Карин Жан Пјер потврдила је да су САД имале контакте са Русијом на високом нивоу, али је одбила да коментарише извештаје да је саветник за националну безбедност Џејк Саливан тајно разговарао са помоћницима председника Русије Владимира Путина у покушају да спречи нуклеарну ескалацију.

Би-Би-Си је пренео Саливанову изјаву да су комуникациони канали између Москве и Вашингтона и даље отворени, истакавши да је у интересу САД да одрже контакт са Кремљом.

Путинова и Бајденова администрација продужиле су 2021. важење споразума "Нови старт" на још пет година, што је некадашњим ривалима из Хладног рата дало времена за нове разговоре о стратешкој безбедности.

Ипак, специјална војна операција у Украјини прелила се на однос САД и Русије, наводи "Блумберг", додајући да је Америка потрошила милијарде долара на војну и финансијску подршку Кијеву, паралелно оптужујући Русију за "звецкање нуклеарним оружјем".

image