Спорт

Сјајни Еквадор јачи од контроверзи, Валенсија растужио Катар!

Светско првенство у Катару, 22. по реду, свечано је отворено утакмицом домаћина и Еквадора, а Јужноамериканци су растужили присутне на стадиону.
Сјајни Еквадор јачи од контроверзи, Валенсија растужио Катар!Getty © Elsa

Фудбалери Еквадора на сјајан начин су започели Мундијал и савладали Катар у премијерном мечу, резултатом 2:0.

Доминирао је капитен "жутих" Енер Валенсија који је у првом полувремену био двоструки стрелац и трасирао пут својој селекцији ка прва три бода. Играч Фенербахчеа је стигао до пет голова на исто толико утакмица на светским првенствима.

Постигао је последњих пет погодака Еквадора на највећој смотри такмичења и потпуно разочарао велики број домаћих присталица.

Након свечане церемоније на стадиону "Ел Бајт", играчи две екипе су изашли на терен, а најконтроверзније такмичење у историји фудбале почело је – контроверзом!

У трећем минуту гости су дошли до предности (погађате, преко кога другог до Валенсије) и уследило је велико славље Јужноамериканаца. Међутим, главни арбитар Данијеле Орсато је добио сигнал из ВАР собе и погодак је поништен.

Није у почетку било јасно због чега је гол био нерегуларан и одмах су кренуле критике на рачун Катара јер су се и пре сусрета појављивале информације да су покушали да подмите ривала и плате им за пораз.

Врло брзо је објављен видео-снимак који је потврдио да је, у веома тешкој ситуацији за препознавање, један од играча Еквадора био у недозвољеној позицији.

Међутим, то није омело тима Густава Алвара, наставили су да пробијају ривала са свих страна и у 15. минуту је Валенсија изборио пенал. Побегао је чуварима кроз "централу", голман Ел Шеб га је оборио и Орсато сада није имао дилему – показао је на белу тачку.

Капитен Еквадора је хладнокрвно погодио доњи десни угао и сада су гости стварно могли да почну да славе.

Наставили су момци у жутим дресовима да контролишу ритам, мало су спустили лопту, али им је један фантастичан напад био довољан да дуплирају вођство. Игран је 31. минут, са десног бока сјајан центаршут упутио је Ангело Пресијадо, а опет је заблисао Валенсија.

Са неких десетак метара је изузетно захватио лопту главом, трзнуо и погодио доњи леви угао.

Катар је успео да се опорави од шока тек у финишу полувремена када је Алмоез Али био близу да смањи резултат, када је катастрофално реаговао у сјајно шанси.

Друго полувреме је очекивано било много мање садржајно, иако је домаћи селектор покушао изменама да унесе живост у екипу.

Међутим, није било довољно, Еквадор је држао лопту и играо колико је било потребно, а имао је и конкретније нападе.

Најближи голу био је Ибара у 62. минуту, али је сада чувар мреже Катара Ел Шеб био на висини задатка.

Тек у финишу је резервиста Мохамед Мунтари озбиљно запретио голу Еквадора, није био прецизан и гости су уписали прва три бода. Такође, први пут у историји домаћин шампионата је поражен на отварању – Катар је забележио негативни рекорд.

У другом мечу групе А у понедељак се од 17.00 часова састају Сенегал и Холандија.

Standings provided by Sofascore

РТ Балкан ће свакодневно пратити дешавања у свом специјалу Катар 2022.

Ток меча Катар – Еквадор 0:2 (0:2)

  • 20. нов 2022 • 18:57

    18:57

    90+5' Крај утакмице – Еквадор победио Катар на отварању Мундијала!

    Еквадорци су потпуно заслужено савладали домаћина Мундијала са 2:0, а оба поготка постигао је Енер Валенсија.

  • 18:50

    86' Најозбиљнији покушај домаћина

    Тек у 86. минуту можемо забележити праву шансу за Катар. Акција из два потеза, одличан ударац Мунтарија из трка, али није био довољно прецизан.

  • 18:49

    85' Сармијенто уништио сјајну шансу за Еквадор

    "Пукла" је још једна контра Еквадора у финишу, лопта је стигла до резервисте Сармијента који је покушао да упосли Естраду испред гола противничког тима. Међутим, иако је имао много времена и простора, послао је лоше додавање и уништио шансу за нови гол.

  • 18:39

    75' Афиф непрецизан за велике дистанце

    Дуг период без дешавања прекинут је у 75. минуту, када је Афиф покушао са дистанце. Лопта је отишла далеко изнад пречке.

  • 18:25

    62' Коначно запретио и Катар

    Педро Мигел је одлично скочио из другог плана. Захватио је лопту главом готово са ивице казненог, лопта је отишла метар поред десне стативе.

  • 18:19

    55' Ел Шеб спречио нови погодак Еквадора

    Брза контра Еквадора и солидан ударац Ромарија Ибаре. Он је гађао супротни угао са ивице казненог простора, али је голман Ел Шеб добро реаговао.

  • 18:15

    Еквадорци хоће пиво

    Навијачи Еквадора су током меча скандирали да желе пиво, које је забрањено на Мундијалу у Катару.

  • 18:08

    46' Почело друго полувреме на стадиону "Ел Бајт"

    После 15 минута паузе играчи су се вратили, а измена у тимовима нема.

  • 17:53

    45+5' Крај првог полувремена

    Захваљујући головима Енера Валенсије, Еквадор води 2:0 против Катара.

  • 17:52

    45+4' Велика шанса за Катар

    Фантастичну прилику имао је Алмоез Али, али је лоше реаговао у петерцу после центаршута са десне стране. Изгледало је да је био и у недозвољеној позицији.

image