Спорт

Новак се изједначио са Федерером и титулу "засладио" новим рекордима

Титула на Завршном турниру у Торину била је 91. у каријери Новака Ђоковића (само један мање од Рафе Надала), а поред тога стигао је да постави нове рекорде.
Новак се изједначио са Федерером и титулу "засладио" новим рекордима© Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Најбољи српски спортиста освојио је трофеј у Торину савладавши Каспера Руда у финалу, резултатом 7:5, 6:3.

Ђоковић је шести пут у каријери тријумфовао на турниру осморице најбољих, први пут од 2015. године и тако се на првом месту вечне листе изједначио са Роџером Федерером.

Иза себе је оставио легендарне Пита Сампраса и Ивана Лендла, који имају по пет пехара.

Једини је који је ово такмичење успео да покори у три различите деценије, а занимљиво је да је то учинио и у три различита града – Шангају, Лондону и сада Торину.

Са 35 година постао је најстарији шампион и тек први човек, такође од Федерера, који је у једној сезони освајао барем по један пехар са турнира из свих категорија.

Осим тога, повећао је предност у односу на највеће ривале када су у питању највеће титуле. Сада их има 65 (21 гренд слем, 38 мастерса и шест Завршних турнира), други је Рафаел Надал са 59, а трећи споменути Федерер који је током каријере освојио 54.

Велики успех у Торину прати и адекватна и рекордна новчана награда – због чињенице да је постао шампион остваривши максималан учинак, инкасирао је чак 4,7 милиона долара.

Нико у историји тениса није освојио више новца на једном такмичењу, а тиме је Србин постао први човек који је премашио 160 милиона од турнирских награда.

Веома тешку и турбулентну сезону Ђоковић ће завршити на петој позицији на свету.

image
VV inauguration
banner