Русија

Русија за НАТО "терористичка држава"

Од чланица Северозападне алијансе тражи се и усвајање међународног трибунала који би судио Русима
Русија за НАТО "терористичка држава"www.globallookpress.com © Isabel Infantes/Keystone Press Agency

Сада је и званично - стопама Европске уније кренуо и НАТО који од чланица своје алијансе такође тражи се да јасно изјасне да је "руска држава под садашњим режимом терористичка", да предузму колективну акцију ка успостављању међународног трибунала за кривично гоњење Руса, као и да наметну обавезу Кремљу да потпуно надокнади "штету и губитке" Украјини.

Резолуција 479, усвојена након заседања Парламентарне скупштине ове организације у Мадриду, подсећа на "микс" заклетве на непријатељство Кремљу и оде у славу Украјине која како се наводи "држи линију фронта демократског света, по цену огромне патње и крајњу жртву".

О специјалној војној операцију у Украјини говори се као о "бруталном агресорском рату" против Кијева, а Русија се означава као "најзначајнија и најдиректнија претња за евроатлантску безбедност".

У међувремену, "храбром народу Украјине, њеним оружаним снагама и демократски изабраним институцијама", одаје се почаст и понавља се "потреба за непоколебљивом савезничком солидарношћу са Украјином док она брани своју независност".

Доношење ове резолуције, јуче је први најавио представник Украјине у Парламентарној скупштини НАТО-а Јегор Черњев, који је на својој Фејсбук страници написао да је овим документом "свих 30 земаља НАТО-а подржало предлоге" делегације ове земље.

Убрзана испорука оружја Украјини

Резолуцијом се поздравља и пакет помоћи за Кијев, а чланице Северноатланске алијансе позване су и да повећају војну, обавештајну, финансијску, обуку и хуманитарну подршку Украјини, "укључујући убрзање испоруке оружја које је Украјини потребно да се заштити и да обновити свој територијални интегритет".

Подржавају се и кораци Кијева ка НАТО-у, а од осталих чланица савеза тражи се да наставе активну подршку интеграцији ове земље и "да у потпуности признају вредност коју би евроатлантске интеграције Украјине додале савезницима и колективној одбрани".

Предвиђена је и подршка Међународној платформи за Крим, укључујући и њен парламентарни самит као средство за "консолидацију међупарламентарних напора у циљу деокупације Крима и град Севастопољ".

Кина - стратешки конкурент

Осим Русије и Украјине, Резолуција помиње и Кину, за коју се констатује да је "стратешки конкурент и да представља вишеструке и системске изазове евроатлантској безбедности, интересима и вредностима".

НАТО с друге стране "поздравља свим срцем позив Финској и Шведској да се придруже Алијанси".

Резолуцијом се Северноатланска алијанса обавезује да ће јој приоритет бити борба против тероризма, као и да ће помагати "угроженим партнерима, Босни и Херцеговини, Грузији, Молдавији" и наставити да подржавају њихове евроатланске интеграције.

НАТО ће уз то, пише у овом документу, очувати способност деловања у ширем евроатланском подручју, укључујући и Медитеран и Балкан.

image