Русија

Руски амбасадор оптужио Украјину: Покушавате да изазовете сукоб Русије и НАТО

Анатолиј Антонов рекао је да режим у Кијеву и даље не признаје одговорност за инцидент у Пољској, иако су познати узроци инцидента
Руски амбасадор оптужио Украјину: Покушавате да изазовете сукоб Русије и НАТОGetty © Sean Gallup / Staff

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов је у интервјуу за амерички "Њузвик" оптужио Украјину да настоји да изазове директан војни сукоб Русије и НАТО, преносе "РИА Новости".

"Украјинске власти не само да моле Вашингтон за додатну војну помоћ, већ и покушавају да изазову директан војни сукоб Руске Федерације и НАТО-а", рекао је Антонов.

Украјинске власти и даље не признају да су њихове ракете у уторак пале у Пољској и убиле две особе, док у САД, Пољској и НАТО-у, иако су се брзо идентификовали узроци инцидента, настављају да говоре о одговорности Русије.

Антонов је упозорио да такав приступ "може само да испровоцира режим у Кијеву, који се већ осећа попустљивим".

"Амерички званичници, медији и невладине организације настављају да скандирају мантру 'Русија је крива за све'. Америчка страна прибегава овој методи у свакој тешкој ситуацији. Чак и када су САД јавно признале чињеницу да је Кијев одговоран за смрт пољских држављана", нагласио је руски амбасадор.

Русија се нада скором именовању америчког амбасадора

Антонов је додао да "Русија не види жељу Сједињених Америчких Држава да се прекину билатерални односи, као и да се нада скором именовању новог америчког амбасадора и раду њихове амбасаде у Москви у пуној снази".

"Полазимо од тога да нема потребе да прекидамо контакте и дипломатске односе. Сматрам да би то била погрешна одлука и по мом мишљењу, америчка страна нема жељу да прекида односе између наше две земље. Надамо се да ће у блиској будућности бити именован амерички амбасадор у Русији, а да ће америчка амбасада радити пуним капацитетом", закључио је он.

Амерички председник Џо Бајден раније је предложио чланицу Стејт департмента Лин Трејси за место амбасадора у Москви. Русија је већ одобрила кандидата, који треба само да буде одобрен у америчком Сенату. То ће бити утолико лакше, јер су демократе, чланови Бајденове странке, задржали контролу над горњим домом Конгреса након избора на средини мандата.

image