Свет

НАТО наставља снабдевање Кијева: Пописују оружје у магацинима, закључују нове уговоре

Алијанса преговара са највећим светским произвођачима оружја о закључењу дугорочних уговора о наоружању како би попунила војни арсенал и наставила да снабдева Кијев
НАТО наставља снабдевање Кијева: Пописују оружје у магацинима, закључују нове уговореwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn

Северноатлантска алијанса намерава да повећа испоруку оружја Украјини упркос смањењу залиха наоружања на Западу, изјавио је данас шеф сталне делегације Украјине у Парламентарној скупштини НАТО-а Јегор Чернев. 

Алијанса планира да, на све могуће начине, дође до оружја које је потребно Кијеву па је већ покренута ревизија стања расположивог наоружања и муниције у складиштима земаља чланица НАТО-а.

"Имао сам разговор са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом о смањењу доступног наоружања и муниције за Украјину у западним земљама. Заиста, таква тенденција постоји. Али НАТО чини све како би се та помоћ повећала", поручио је Чернев.

Напоменуто је и да је Алијанса због тренутне ситуације допустила својим чланицама да привремено не испуњавају захтеве у вези са оружјем које имају у резервама, како би се оно могло дати Кијеву. 

Украјински посланик је додао и да НАТО преговара са највећим светским произвођачима оружја о закључењу дугорочних уговора о наоружању. Тако ће, према његовим речима, део произведеног наоружања бити искоришћен за попуну арсенала земаља које су оружје предале Украјини, док ће други део бити послат директно у Кијев.

Русија је раније коментарисала тежње Запада да настави војну помоћ Кијеву, рекавши да жеља за миром и снабдевање Украјине оружјем искључују једно друго и додала да "више мртвих зарад мира" није оно што ће учинити да се преговори наставе раније.

image