Магазин

Шта нам говори жудња за одређеном врстом хране

Када осетимо неодољиву потребу, када нам је "хитно" потребан само један залогај чоколаде или чипса, знајте да наше тело покушава нешто да нам поручи.

Иако делује да се само нама догађа, и да само ми имамо потребу за неком специфичном храном, заправо 90 процената људи има овакве жеље. И док мушкарци најчешће имају потребу за сланим јелима, жене жуде за слаткишима и маснијим грицкалицама. Зашто је то тако? Шта нам тело тада поручује?

Жеља за сланом храном, као што су чипс или слане грицкалице, повезана је са мањком електролита, дехидратацијом и стресом a може бити праћена главобољом, мучнином или лошом концентрацијом. Уместо тога, било би добро да једемо храну пуну Б витамина, орашасте плодове, семенке, житарице целог зрна, воће или поврће.

Са друге стране, жудња за месом, односно протеинима, обично указује на њихов недостатак, а то можете повезати са лошијим квалитетом косе, али и губитком мишићне масе. 

Жеља за млеком је највероватније праћена осећајем жеђи, јер се млеко 87 процената састоји од воде. Такође може бити и показатељ глади, јер је богато протеинима и мастима.

Жеља за сиром, прженом или масном храном и рибом, потреба је тела за есенцијалним мастима, као што су омега 3 масне киселине. Добра замена су јаја, авокадо или додатак суплемената од рибљег уља. Физички ћете приметити суву кожу, суве очи и лоше расположење.

Уколико имате потребу за сирћетом, највероватније патите од ниског нивоа желудачне киселине.

Најздравија жудња је она за воћем, али и она је знак да организму нешто недостаје. Најчешће је знак дехидратације, ниског нивоа шећера или хормонских промена.

Потреба за чоколадом значи да ваше тело тражи магнезијум, хром, Б витамине или есенцијалне масти. Такође ова потреба може бити показатељ ниског хормона серотонина (хормона среће).

Већина људи на помен жудње за храном на прво место ставља потребу за слаткишима, тортама и колачима, а ово је обично знак пада енергије, али и промена нивоа шећера. Након непроспаване ноћи, или почетком нове дијете, се такође може јавити. Банане, јабуке и сирово поврће су добра замена.

Британска нутриционисткиња каже да промена годишњих доба може бити узрок неких изненадних жеља за храном, а јесен је време када нам је потребно више енергије. Такође хладнија годишња доба захтевају и другачију храну. 

image