Свет

Шта то беше неутралност: Швајцарска увела и осми пакет антируских санција

Ограничења која су земље ЕУ прихватиле од 6.октобра односе се на ограничење цена нафте и других производа, као и на забрану да се Русима пружају услуге у различитим областима
Шта то беше неутралност: Швајцарска увела и осми пакет антируских санција

Шта то беше неутралност, питају се Швајцарци док њихово Савезно веће усваја и осми пакет санкција Русији, како кажу "као одговор на војну агресију Русије и на континуиране руске дестабилизујуће акције".

Са усвајањем осмог пакета санкција Швајцарска мало заостаје у односу на земље ЕУ, будући да су најновије забране Русији проглашене још6. октобра. А увелико се прича и о деветом пакету блокада за ову источноевропску земљу.

Ова држава од данас, међутим, прихвата ограничење цена сирове руске нафте и нафтних деривата, као и ограничења на друге производе од гвожђа и челика, авио-космичку робу и робу од економског значаја за Русију.

Мере којима се Швајцарци придружују укључују и забрану да се Русима и њиховим компанијама пружају услуге из ИТ области, инжењеринга, архитектуре, док је самим Швајцарцима забрањено да учествују у управним одборима појединих руских државних компанија.

Осим усвајања мера из осмог пакета санкција ЕУ, експлицитно је уведен и ембарго на оружје Русији, "који ће због швајцарске неутралности бити делимично проширен и на Украјину."

"До сада се ембарго на оружје у Швајцарској спроводио углавном на основу постојећег закона о контроли ратног материјала и робе. Ембарго на војну опрему сада је укључен у уредбу која се односи на ситуацију у Украјини", објављено је на сајту Савезног већа Швајцарске.

Да је неутралност ове земље озбиљно урушена њеним "сврставањем" за време специјалне војне операције у Украјини, као и увођењем антируских санкција, одавно је јасно и неким њеним грађанима.

Десница ове земље недавно је тако покренула и кампању за референдум на коме би, ако се скупи довољно потписа за његово одржавање, Швајцарци рекли шта заиста мисле о "невојним мерама принуде".

"Не можете да пристанете на санкције, а онда и даље желите да посредујете на међународном плану", рекао је Кристоф Блохер, бивши министар у влади антиимигрантске Швајцарске народне партије.

Оно о чему се шушкало, а то је да је "неутралност" у овој земљи већ заборављен појам, потврдио је данас и амбасадор Швајцарске у Кијеву Клод Вајлс.

"Швајцарска није неутрална са становишта дешавања у Украјини и недвосмислено подржава став Кијева", отворено је признао и додао да се неутралност ове земље тренутно своди само на забрану снабдевања оружјем и забрану уласка у војне савезе.

image