Свет

Да ли ће Швајцарска постати (још) неутралнија?

Удружење "Про Свиц" покренуло кампању за референдум о независности
Да ли ће Швајцарска постати (још) неутралнија?© Unsplash

Швајцарска група покренула је иницијативу са циљем да заштити неутралност Швајцарске и да јој забрани учешће у будућим санкцијама и одбрамбеним савезима.

Кампању за референдум покренуо је "Про Свиц", недавно формирано удружење повезано са политичарима с деснице, након одлуке Швајцарске да се делимично одрекне своје традиционалне неутралности и придружи земљама које су увеле санкције Русији због њене специјалне војне операције у Украјини, преноси Ројтерс.

"Не можете да пристанете на санкције, а онда и даље желите да посредујете на међународном плану", рекао је Кристоф Блохер, бивши министар у влади антиимигрантске Швајцарске народне партије.

Предложена законска промена би учврстила неутралност у швајцарском Уставу, и на тај начин спречила да се придружи одбрамбеном савезу осим ако не буде директно нападнута. "Невојне мере принуде", као што је усвајање санкција, биле би такође забрањене.

До пролећа 2024. потребно је прикупити 100.000 потписа за иницијативу да би се то питање изнело пред швајцарске бираче на националном референдуму.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner