Русија

Руска амбасада у САД: Признање ЦИА да врбује "разочаране" Русе потврда непријатељства

Иза изјава званичника ЦИА крије се и банална жеља за унапређењем и повећањем буџета обавештајне агенције
Руска амбасада у САД: Признање ЦИА да врбује "разочаране" Русе потврда непријатељстваwww.globallookpress.com © © Ting Shen

Изјаве званичника америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) да траже могућности да регрутују Русе у своје редове потврђују да Вашингтон води непријатељски курс према Москви, саопштила је Амбасада Руске федерације у Сједињеним Америчким Државама.

Дипломатско представништво Русије коментарисало је делове обраћања заменика директора ЦИА за операције Дејвида Марлоуа у Хајден центру Универзитета Џорџ Месон, а које је пренео "Волстрит џорнал". Марлоу је одабраној универзитетској публици рекао да агенција тражи широм света Русе незадовољне тиме како Москва води специјалну војну операцију у Украјини.

"Званичник је отворено признао да обавештајна служба тражи могуће агенте међу грађанима Русије широм света. Штавише, позвао је наше грађане на обострано корисну сарадњу", наводи се у објави руске амбасаде у Вашингтону коју преноси ТАСС.

На Западу ништа ново

Додаје се да не изненађују антируске активности ЦИА, нити покушаји америчке обавештајне службе да дестабилизују ситуацију у Русији. То су опште познате чињенице, истиче се у објави. Изјаве Марлоуа само потврђују уверење да је изазивање украјинске кризе имало за циљ наношење стратешког пораза Русији.

Амбасада је навела да се иза Марлоуових речи "очигледно крије и банална жеља да буде унапређен и да Конгрес повећа буџет тајне службе".

"Тешко је не сложити се са неким стручњацима који русофобичну ревност ЦИА објашњавају жељом да се надокнади окрњена репутација након фијаска са повлачењем трупа из Авганистана", истиче се у објави.

Покушаји да се посеје раздор у руском друштву су неоствариви јер специјална војна операција у Украјини има широку подршку грађана Русије, закључује се у саопштењу руске амбасаде у Вашингтону.

Дејвид Марлоу, у већ познатом западном маниру, описао је акцију руске војске у Украјини као "потпуни пораз Владимира Путина" додајући да је то пружило могућност западним обавештајним агенцијама да регрутују "разочаране" Русе.

"Тражимо широм света Русе који су згрожени тиме колико и ми. Јер отворени смо за сарадњу", рекао је Марлоу.  

 

image