Свет

Шеф ЦИА стигао у Варшаву

Претходна посета била је у Анкари и Кијеву
Шеф ЦИА стигао у Варшавуwww.globallookpress.com © Chris Kleponis - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Председник Пољске Анджеј Дуда састао се вечерас у Варшави са шефом америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијамом Бернсом како би разговарали о безбедности те државе, имајући у виду последња дешавања у Пољској.

Шеф пољске канцеларије за националну безбедност Јацек Сиевиера објавио је на Твитеру фотографију на којој су званичници Пољске и званичници ЦИА-е. 

"Вечерас је председник Анджеј Дуда разговарао са шефом ЦИА Вилијамом Бернсом, који се налази у Варшави након посета Анкари и Кијеву. Разговор се тицао опште безбедносне ситуације, а појавио се и контекст недавних догађаја", написао је Сиевиера уз фотографију и додао да је било "доста посла данас на линији ПЛ-САД".

Пољски медији су синоћ пренели да су две ракете пале у Лублинско војводство на граници са Украјином и усмртиле две особе.

У Варшави је одржан хитан састанак Савета за националну безбедност Пољске. Састанак је  сазвао председник Пољске Анджеј Дуда, одмах пошто се у уторак увече сазнало да су две ракете погодиле Пољску, преносе "РИА Новости".

Пољски председник Анджеј Дуда признао је да је ракета која је пала на територију земље највероватније припадала украјинској ПВО.

"Украјинска противваздушна одбрана је лансирала ракете у различитим правцима. Постоји велика вероватноћа да су неке од тих ракета пале на територију Пољске. Прелиминарни увиђај указује да није дошло до класичне експлозије ракете, већ да је екплозија резултат једноставног пада ракете", објаснио је он.

Претходно данас, пољско министарство спољних послова позвало је руског амбасадора у Варшави Сергеја Андрејева да му уручи поруку поводом ракетног инцидента у источној Пољској, када су погинуле две особе.

Андрејев је рекао да се у белешци тврдило да је ракета руске производње пала на пољску територију и захтевало да Москва поводом тога одмах пружи објашњења.

Раније је Си-Ен-Ен, позивајући се на извор из америчке администрације, објавио да је украјинска војска обавестила Сједињене Америчке Државе и друге западне савезнике да је покушавала да пресретне руску ракету у временском периоду који се поклапа са инцидентом у Пољској, а такође и близу тог места.

image
VV inauguration
banner