Свет

Директор ЦИА на разговорима у Кијеву

Вилијам Бернс је обавестио украјинског председника Зеленског о састанку који је претходно имао са директором Спољно обавештајне агенције Русије Сергејом Наришкином
Директор ЦИА на разговорима у Кијевуwww.globallookpress.com © © Rod Lamkey - CNP

Директор Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс допутовао је у Кијев где се састао са председником Украјине Владимиром Зеленским и својим колегама из обавештајних структура, потврдио је америчким медијима неименовани званичник Сједињених Америчких Држава.

Бернс је обавестио Зеленског о разговору који је претходно обавио са директором Спољно обавештајне агенције Русије Сергејом Наришкином, преноси агенција АП позивајући се на неименоване изворе. Бернс је наводно украјинским званичницима пренео да је САД упозорила Русију да не употребљава нуклеарно оружје.

Ово је други пут за мање од месец дана, барем колико је јавности познато, да директор ЦИА долази у Кијев.

Он је био на безбедном у америчкој амбасади, током ваздушног напада на украјинску престоницу, рекао је неименовани званичник, а преносе амерички медији.

Бернс је дошао у украјинску престоницу непосредно пошто је у Анкари у понедељак имао састанак са руским колегом Сергејом Наришкином.

Након састанка, из Кремља је саопштено да је разговоре иницирала америчка страна, али није изнето више детаља.

Бела кућа саопштила је након састанка да су двојица шефова обавештајаца разговарали о "последицама у случају да Русија употреби нуклеарно оружје", ризику од ескалације и стратешкој стабилности. Додаје се да је једна од тема била и питање америчких држављана који су "неправедно" притворени у Русији.

image
VV inauguration
banner