Србија и Балкан

РТ Балкан у Косовској Митровици: Ко ће моћи да продужи српску регистрацију?

У Косовској Митровици грађани мирни, али забринути
РТ Балкан у Косовској Митровици: Ко ће моћи да продужи српску регистрацију?© Фото: Зоран Шапоњић

Ноћ после договора у Бриселу између главних преговарача (тзв.) Косова и Србије у Северној Митровици и на северу Косова и Метохије главна недоумица била је да ли ће људи који већ имају возила регистрована на КМ, ПР и таблице других градова на Косову моћи да продуже регистрацију кад постојећа истекне?

Жозеп Борељ, синоћ око 22 сата саопштавајући да је договор постигнут, на Твитеру је написао да ће „Србија престати да издаје регистарске таблице са називима градова (тзв.) Косова а (тзв.) Косово ће обуставити даље радње у вези са пререгистрацијом возила“, односно неће кажњавати возаче које полиција затекне на путевима са регистрацијама косовских градова.

"Пажљиво смо вечерас слушали и гледали вести из Брисела. На основу онога што је тамо речено јасно је да Србија неће више регистравати возила на КМ таблице, али, није јасно да ли ћемо моћи да продужимо регистрацију на КМ, ПР и друге таблице кад нам она истекне. Једноставније, шта да раде људи којима, рецимо, ових дана истиче регистрација, да ли ће моћи да је продуже, шта да раде ако то не буде омогућено", речи су неких од Митровчана са којима смо ноћас разговарали на улици.

Касније ноћас стигло је разјашњење главног српског прегоравача, директора канцеларије за КиМ Петра Петковића, који је Србима на северу КиМ поручио да "овим договором остају КМ таблице, и да ће власници возила са овим таблицама моћи да продуже њихово важење".

"Реч је о таблицама које су законске, које легално издаје Република Србија и које ће Срби на северу Косова моћи да користе. Оне ће и даље бити у употреби као и до сада. То значи да ће сви власници аутомобила који поседују КМ таблице моћи нормално да региструју своја возила, продуже важење КМ талбица", рекао је још Петковић додајући да влсници возила са КМ таблицама могу мирно да спавају.

Он је додао да ће се застати са издавањем потпуно нових КМ таблица док се договором не пронађе коначно решење по питању таблица, као и да се нове КМ таблице у последње три године ионако нису издавале.

Људи овде, после првих вести из Брисела о споразуму примећују да у изјави Бореља нема речи ни о формирању Заједнице српских општина.

Осим ових питања, а она прилично брину људе на северу Косова, све друго јутрос је овде у Северној Митровици уобичајено. Градом повремено прође понека патрола ЕУЛЕКС-а, карабињени дежурају на главном мосту, полицијска станица је после одласка српских полацајаца готово празна.

И на путевима према Јарињу и Брњаку стање је уобичајено, на прелазима нема ни јутрос већих гужви а косовски специјалци дежурају пред својих база близу ова два административна прелаза.

Иначе, примена друге фазе уредбе о пререгистрацији возила са КМ на РКС таблице требало је да почне у понедељак али је одлуком приштинских привремених власти она померена на уторак. У уторак увече, после целодневних разговора Александра Вучића и Аљбина Куртија саопштено је да договора нема.

Та вест умногоме је подигла тензије на терену, кренуле су вести о пребацивању приштинских специјалаца са југа на север Косова, неке од тих вести КПС је демантовао, а буквално у пет до 12, из Приштине је саопштено да ће одлука о почетку кажњавања возача са КМ, ПР и таблицама других градова на КиМ бити одложена на 48 сати и то после интервенције и захтева америчког амбасадора у Приштини.  

 

 

 

image