Магазин

На продају личне ствари Мерилин Монро

Уколико желите да купите хаљину или шминку популарне Мерилин Монро, средином децембра то ћете моћи да учините на joш једној аукцији њених ствари. Поред личних предмета и медицинске документације, понуђена је и писана комуникација са њеним биолошким оцем.
На продају личне ствари Мерилин МонроGetty © Keystone Features

"Ова весела мала порука за оздрављење долази да ти каже да су моје мисли и жеље са тобом сваки дан", писало је на куповној честитки за Мерилин Монро, послатој док је лежала у болници. На одштампаној поруци, њен отац је погрешно написавши име ћерке додао руком "молитве су уз тебе". Ово је уједно и једини физички доказ комуникације глумице и њеног оца, сматра Скот Фортнер историчар и колекционар ствари Мерилин Монро. Ову честитку, са жељом да оздрави, послао је Чарлс Стенли Гифорд, човек за кога је недавно, ДНК анализом, доказано да је отац славне глумице. Пронађена је сасвим случајно у припреми за аукцију и процењује се да ће достићи цену између 2.000 и 3.000 долара. 

Ово је само једна од 175 личних ствари Мерилин Монро које ће бити понуђене на онлајн аукцији 17. и 18. децембра. Биће понуђено неколико козметичких производа као што су празна амбалажа кармина, лажне трепавице, коришћене сенке за очи. Такође, на аукцији ће се наћи и неколико њених хаљина за које се претпоставља  да ће достићи цену и преко 80.000 долара. Белешке, писма, фотографије, чековна књижица и последња чланска карта Удружења филмских глумаца налазе се на списку за аукцију. За медицинску документацију њеног естетског захвата, предвиђа се да ће се достићи цену и преко 30.000 долара.  

Иако је свет без ове иконе остао пре неколико деценија, интересовање никако не јењава. Ову годину је обележио још један филм о њеном животу, а претходну, чувена хаљина у којој је певала рођенданску песму Џону Кенедију, коју је носила једна од најпознатијих жена данашњице, Ким Кардашијан, покренувши лавину коментара. Да ли је свету потребно да прекопава животе одавно преминулих славних особа, у жељи за још мало звездане прашине или скандала? Колико су данас популарне особе спремне да нам понуде своје личне ствари на увид или су ипак у ери друштвених медија већ понудили исувише? А најважније питање је: Где се прави граница између јавне личности и њене интиме, приватног живота и личних ствари? 

image