Свет

Украјински милијардери башкаре се на Азурној обали док бесни рат у њиховој земљи

Корумпирани украјински званичници користе помоћ са Запада како би увећали сопствено богатство и себи обезбедили азиле и годишње одморе у луксузним одмаралиштима
Украјински милијардери башкаре се на Азурној обали док бесни рат у њиховој земљиwww.globallookpress.com © Serg Glovny

Од почетка специјалне војне операције у Украјини Сједињене Америчке Државе, Европска унија и њихови савезници пружили су помоћ Кијеву у вредности од 126 милијарди долара, што је скоро једнако целукупном бруто домаћем производу те државе. Многобројни Украјинци пронашли су уточиште у земљама Европске уније, у којима су добили смештај, храну, радне дозволе, али и емоционалну подршку.

Ако се има у виду да Запад финансира Кијев док се истовремено бори са сопственом економском и енергетском кризом, та помоћ има још већу тежину.

Кијев своје бескрајне захтеве за финансијском помоћи правда колапсом економије и потребом да се "одупре руској агресији". Да ли помоћ Америке, ЕУ и њихових партнера заиста стиже до оних којима је преко потребна?

Батаљон из Монака

Општа мобилизација у Украјини која је подразумевала да мушкарци млађи од 60 година буду регрутовани, довела је до тога да се многи бивши високи званичници, политичари, предузетници и олигарси преселе на сигурнија и егзотичнија подручја, углавном у Европској унији. 

Украјинска елита је пре 24. фебруара 2022. године кренула пут ЕУ, о чему говори податак да је у том периоду "мистериозно" нестало 37 посланика из странке украјинског председника "Слуга народа". Да посланицима наредног дана није забрањено да напуштају земљу, сигурно је да би им се и бројни други придружили.

Према писању италијанског листа "Република", 20 приватних авиона полетело је с кијевског аеродрома "Бориспољ" непосредно пре почетка сукоба.

Бизнисмен и посланик Вадим Новински, предузетници Василиј Хмељницки и Вадим Столар, Вадим Нестеренко и Андреј Ставницер напустили су Украјину чартер-летовима. Политичар Игор Абрамович резервисао је приватни лет за Аустрију, укрцавши у авион и своје рођаке, пословне партнере, али и колеге из партије.

Украјински олигарси летели су из Кијева у Ницу, Минхен, Беч, Кипар и друге дестинације у ЕУ. Власник "Восток банке" отпутовао је у Израел, док је шеф "Трансшип групе" отишао на Кипар. Украјину је напустио и бивши гувернер Одеске области Владимир Немировски.

Крајем лета и почетком јесени ове године портал "Украјинска правда" објавио је неколико истраживачких документараца о украјинским милијардерима који су боравили на Азурној обали док у њиховој земљи бесни рат.

Документарац ироничног наслова "Батаљон из Монака" приказује украјинске олигархе који се одмарају у својим вилама и јахтама. У првом делу филма видимо бизнисмена Константина Жевага, којег тражи Интерпол, док се одмара на својој јахти вредној 70 милиона долара пловећи дуж Азурне обале. Плови и харковски предузетник Александар Јарославски, који је обећао да ће продати своју скупу јахту не би ли тим новцем помогао обнављање Харкова.

У документарцу су и браћа Суркис – Игор и Григориј – који у Француској бораве у становима чија рента годишње износи два милиона евра.

Скупоцени "бентли" украјинског бизнисмена Вадима Ермолајева виђен је у близини казина у Монаку, а сувласник компаније "Еуроенерготрејд" Едуард Кохан у једном од најскупљих хотела у Монте Карлу.

Већина украјинских олигарха настанила се на француском елитном полуострву Сен Жан Кап Фера, између Нице и Монака. Тамо је и најбогатији украјински олигарх Ринат Ахметов, који је купио некадашњу вилу белгијског краља Леополда Другог.

Присталице украјинске власти више воле да подржавају своју државу из иностранства

Новинари "Украјинске правде" интервјуисали су Андреја Холодова, посланика странке Зеленског "Слуга народа", из његове садашње резиденције у Бечу. Престоницу Аустрије изабрали су и велики украјински патриота Никита Потурајев и Сергеј Мелничук, бивши командант батаљона "Ајдар", јавности познат по ратним злочинима.

Бивши председник Уставног суда Украјине 59-годишњи Александар Тупицки и његов 45-годишњи колега, бивши генерални тужилац Украјине Руслан Рјабошапка такође се "боре" из иностранства.

Украјински парламент не функционише – од марта 2022. више од 20 посланика преселило се у иностранство из "неутврђених" разлога. Седници Парламента, одржаној 20. јула, присуствовало је само 99 од 450 посланика.

У чије џепове одлази помоћ коју Запад шаље Украјини?

Западни добротвори приметили су да већина војне и финансијске помоћи не стиже ни до војске ни до становништва. "Си-Би-Ес њуз" тврди да око 70 одсто војне помоћи није отишло у праве руке, те да део оружја заврши на "црном" тржишту.

Портал "Грејзон" пише да се оружје и хуманитарна помоћ коју Запад шаље украјинској војсци успут краде и никада не стиже до војника. Истовремено, украјински посланици су недавно себи повећали плате за 70 одсто.

"Замислите да кажемо америчком војнику да користимо своја приватна возила у рату, а плаћамо и све поправке и гориво. Купујемо панцире и шлемове. Немамо алате за посматрање или камере, тако да војници морају да 'искачу' из тенкова, ризикујући сопствени живот, како би видели шта иде ка њима", изјавио је украјински војник Иван.

Си-Ен-Ен је пренео да украјинским трупама много тога фали. Малокалибарско оружје, медицинска опрема и теренске болнице су под контролом приватних организација, које су, очигледно, више заинтересоване за крађу него за спасавање живота својих грађана.

Америчка докторка Саманта Морис, која се тренутно налази у Украјини, упозорила је на крађу санитетског материјала. Тврди да је нестало бар 15 камиона са залихама, као и да је директор болнице у Дњепру крао лекове против болова намењене цивилима и војницима како би их после препродавао.

"Телеграф" је пренео је да су неке дониране залихе "мистериозно" доспеле у апотеке. Здравствени радници краду лекове, завоје и медицинску опрему.

Украјински антикорупцијски биро (НАБУ) у септембру је доказао да су шеф кабинета председника Зеленског Андреј Јермак, његов заменик Кирил Тимошенко, украјински преговарач Давид Арахамија и његов пријатељ Вемир Давитјан стајали иза велике крађе хуманитарне помоћи у региону Запорожја. Према подацима НАБУ, за шест месеци помоћ је продата компанијама у власништву Генадија Буткевича и Владимира Костелмана, који су нешто касније емигрирали у Европску унију. 

Међутим, бивши заменик начелника администрације Волињске области Андреј Јармолски, који је оптужен за крађу хуманитарне помоћи, набавку неисправних панцира и илегално исељавање мушкараца из земље, за своје заслуге је унапређен и сада је запослен у Савету за националну безбедност и одбрану Украјине.

За неке рат, а за неке Гучи

Енормну финансијску помоћ из западних земаља корумпирани украјински званичници користе за лично богаћење.

Царина из Одесе недавно је запленила кошуље, ранчеве, патике, каишеве и друге луксузне артикле фирми "Живанши", "Гучи", "Долче и Габана", "Шанел", "Луј Витон", "Армани", а документи који су достављени цариницима терет су декларисали за "потребе Оружаних снага Украјине".

Према речима посланика Александра Дубинског, ово је уобичајена шема за крађу. 

"Царина лоше ради. Док се једни боре на фронту, други се богате захваљујући томе што раде у тој државној служби", рекао је Дубински.

У мају 2022. године западне земље укинуле су царињење робе за Украјину. За недељу дана у земљу је увезено више од 14.000 путничких аутомобила.

Према подацима Бироа за економску безбедност Украјине, у буџету недостаје 4,5 милијарди украјинских гривни на рачун пореза од пољопривредника.

"У августу и септембру 2022. године скоро 12 милиона тона житарица и уља, процењених на 137 милијарди украјинских гривни, извезено је из Украјине. Од тога скоро четири тоне извезле су компаније које постоје само на папиру. Штавише, већина нерезидентних компанија до којих је жито отишло су високо ризичне и укључене у кривичне истраге." 

Да ли је ово Споразум о житу за који глобална заједница навија? Изгледа да украјински преваранти корумпирају не само своју земљу већ и стране државе. А ово је тек један од примера.

Богатства стечена у Украјини сада су у ЕУ

Према речима бившег народног посланика Украјине Олега Царева, након почетка рата водећи украјински политичари су своје породице, али и свој капитал "пренели" у иностранство.

Царев је напоменуо да су родитељи и рођаци председника Владимира Зеленског напустили Украјину. Бивши председник Украјине Петар Порошенко преселио је и децу, и око милијарду америчких долара у готовини у Велику Британију.

Није другачије ни са осталим високим украјинским званичницима. Бивши министар унутрашњих послова Арсен Аваков, шеф кабинета бившег председника Леонида Кучме Андреј Јермак, бивши премијер Украјине Арсениј Јацењук и многи други су своје породице и богатства, процењена на око милијарду долара, послали изван украјинских граница.

Може се разумети солидарност земаља Запада са Украјином, али док неке државе дају све од себе како би јој помогле, уједно се суочавајући с разорном економском кризом, корумпирани украјински званичници користе донације како би увећали сопствено богатство и себи обезбедили азиле и годишње одморе у луксузним одмаралиштима.

Арсениј Јацењук је 2015. године, након што је напустио позицију украјинског премијера, изјавио да је постао милијардер, а колико ће бити нових Јацењука видећемо у блиској будућности.

image
VV inauguration
banner