Русија

Путин: Русија је корак испред у вештачкој интелигенцији

Руски председник учествује на међународној конференцији "Путовање у свет вештачке интелигенције" у Москви
Путин: Русија је корак испред у вештачкој интелигенцијиwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Руски председник Владимир Путин поручио је данас на Међународној конференцији "Путовање у свет вештачке интелигенције" у Москви да је Русија корак испред у одређеним областима вештачке интелигенције. Како је додао, даље освајање ове области представља императив.

"Значај продора у вештачкој интелигенцији је колосалан, а место Русије у свету и њен суверенитет зависе од успеха у овој области", оценио је руски председник.

Путин је предложио да се вештачка интелигенција више користи уместо људи, поготово на местима и у областима које су штетне за човека. 

Руски председник је оценио да ће даља роботизација довести до раста плата и, упркос увреженом мишљењу да би могло доћи до смањења запослености, Кремљ очекује да ће нове технологије, заправо, допринети отварању нових радних места за висококвалификоване стручњаке.

Путин је наредио и јачање наставних програма у школама, који су повезани са најновијим технологијама. Најављени су и нови академски програми у различитим научним гранама, који ће садржати предмете оваквог типа, пошто је примећен дефицит стручњака из ове области. Наређено је рангирање државних универзитета на основу способности да пруже што бољу обуку у сфери вештачке интелигенције. Предложено је и да се организују посебне награде за младе научнике који дођу до битних открића у овој области. 

Руски лидер је истакао да је један од битнијих циљева за Кремљ дигитализација читавог друштва и постизање такозваног дигиталног суверенитета Русије. С тим у вези, биће унесене измене у националну стратегију о вештачкој интелигенцији.

"Коришћење најновијих технологија требало би да омогући максимално прецизну анализу података и у том контексту вештачка интелигенција добија на значају", појаснио је Путин и додао: "Ово ће бити циљ ка којем ће Русија тежити у будућности и који ће допринети преласку на нови начин управе. Он ће се ослањати на дигитализацију и податке".

Руски председник је због тога предложио да сви национални и инвестициони пројекти земље укључе и наредбе о примени технологија вештачке интелигенције у различитим сферама. Ипак, прво је неопходно јасно одредити циљеве и временске рокове у оквиру којих ће бити испуњени сви задаци, нагласио је Путин на конференцији у Москви.

Предложио је и да се прате резултати употребе вештачке интелигенције у социјалној сфери и различитим гранама привреде и указао да је потребно следити пример главног града који је постигао велики напредак у дигитализацији. 

Независни систем за међународно плаћање

Председник Русије се осврнуо на ситуацију у свету у сфери дигиталног плаћања и указао на тежњу одређених земаља да имају примат у тој области.

"Систем за међународно плаћање сада контролише мали број земаља, што представља опасност за Москву. Ови канали користе се за нападе на Русију", објаснио је руски председник, и додао да баш због тога мора да се ради на стварању новог система који би био независан од банака и нежељених спољашњих утицаја.

image