Србија и Балкан

Митрополит Јоаникије: Српске светиње на Косову и Метохији у великој опасности

Митрополит црногорско-приморски истакао да чак ни под Турцима није било притисака као сада, у време привремених приштинских институција
Митрополит Јоаникије: Српске светиње на Косову и Метохији у великој опасностиNone © ATA Images

Западни свет хоће да отме део територије државе Србије и да, насилним путем створи, државу "Косово", због чега су српске светиње на Косову и Метохији у великој опасности, упозорио је данас митрополит црногорско-приморски Јоаникије, преноси Танјуг.

"А онда да светиње и сво културно благо српског народа на Косову и Метохији прекњиже на ту такозвану државу", казао је митрополит Јоаникије у беседи у Цетињском манастиру након литургије поводом празника Светог краља Стефана Дечанског.

Истакао је да чак ни турска власт није хтела да мења идентитет српских светиња, док привремене приштинске институције то желе и раде на томе.

"Ове садашње власти то хоће. Међутим, Свети Стефан Дечански и остали Божји угодници - Свети кнез Лазар и српски архиепископи и патријарси чували су наше светиње. Тако их чувају и данас и јасно сведоче свима да су то православне српске светиње. Наравно, оне нису духовно и културно благо само српског народа него припадају духовном и културном благу Европе и света", закључио је митрополит Јоаникије.

Терор над СПЦ на КиМ траје годинама

Више од 20 пута у последње две године оскрнављени су храмови Српске православне цркве на територији Косова и Метохије. На мети су се најчешће нашли храмови у Приштини, Вучитрну, Косовској Каменици, Обилићу... Неки од ових верских објеката више пута су рушени, паљени и пљачкани од 1999. године, након НАТО бомбардовања и доласка међународних мировних снага, до данас.

Међу оскрнављеним објектима налази се и црква Светог Јована Претече из 1932. године, која је саграђена на историјској локацији српске средњовековне цркве и оштећена је током погрома 2004. године.

У српској традицији ова црква помиње се као место окупљања војске кнеза Лазара пред Косовску битку 1389. године, и налази се у Самодрежи на шест километара источно од Вучитрна, а Албанци су од ње направили јавни тоалет и не дозвољавају обнову храма.

За то време, званичници привремених приштинских институција су тражили од УНЕСКО да четири манастира СПЦ на Косову и Метохији скине с листе угрожене светске баштине културе.

СПЦ у јужној српској покрајини одлучила је у јуну ове године да прекине све контакте са властима тзв. Косова због кршења владавине права и верских слобода заједнице, као и отворене ентичке и верске дискриминације према СПЦ, објављено је на Твитер налогу манастира Високи Дечани. 

Наиме, манастир Високи Дечани СПЦ води борбу са привременим приштинским институцијама, са којима се спори око отетог земљишта, које привремене приштинске власти не желе да врате манастиру, упркос одлуци Уставног суда тзв. Косова. Судски спор око питања коме припада 24 хектара земље и шуме, друштвеним предузећима "Апико" и "Иљириа" или манастиру Високи Дечани, трајао је 16 година, а завршен је 2016. године пресудом у корист манастира СПЦ.

Локалне власти у Дечанима већ шест година одбијају да спроведу одлуку Уставног суда, упркос позивима бројних америчких и европских дипломата да се та одлука, донета у корист манастира, мора поштовати.

Одлуке Уставног суда тзв. Косова су коначне и обавезујуће за све стране. Међутим, законом није предвиђена казна за непоштовање одлука ове највише судске инстанце, што локалне власти обилато користе.

image