Северна Митровица: Овде није питање хоће ли бити нове кризе, него – када

У процедури регистрације возила ништа се није променило. А то значи да живот Срба на северу Косова и Метохије остаје компликован као што је и био
Северна Митровица: Овде није питање хоће ли бити нове кризе, него – када© Фото: Зоран Шапоњић

Договор је постигнут, али, бриге су остале! Много брига!

Овако данас, дан пошто је у Бриселу постигнут споразум Србије и тзв. Косова око регистарских ознака, Срби на северу КиМ у неколико реченица описују тренутно стање на овом подручју.

У односу на понедељак увече, када се у Косовској Митровици учинило да ће и ноћ и долазећи дан бити више него тешки, опасни, да је подручје на ивици озбиљних сукоба, тензије су данас мање, међутим, гомила брига и нерешених проблема је остала. Само су гурнути под тепих, до даљњег.

Овде није питање хоће ли бити нових тензија, кризе, неизвесности, него – када.

Оно што је људима јутрос на северу КиМ било најважније јесте да су у првим јутарњим вестима, после неизвесности која је трајала током ноћи, сазнали да и даље могу продужити, обновити регистрацију својих возила са КМ таблицама и да ту нема никаквих промена.

Неки од Срба са овог подручја данас су нам посведочили да су током дана обновили регистрацију и да се у процедури ништа није променило, да у полицијској станици где су то обавили није било гужве.

По подацима који су у оптицају, на северу Косова је око 9.000 возила са КМ таблицама и власници ће до даљњег, до неког другачијег договора или споразума, моћи та возила редовно да региструју и да их користе.

"Проблем је сада за људе који имају дотрајала возила, који би да купе друго возило, они сада неће моћи да та возила региструју. Људи са овог подручја таква возила могу регистровати у централној Србији, али, онда би морали да у неком граду централне Србије пријаве пребивалиште, изваде тамо личну карту и региструју возила, али, то је процес који захтева прилично администрације", објашњава нам један од Срба у Косовској Митровици упознат са овим административним могућностима.

"Друга могућност јесте да возило региструју на неког приајтеља, рођака у централној Србији, изваде овлашћење и такво возило овде возе са овлашћењем. Полиција је овде до сада толерисала употребу таквих овлашћења. Шта ће бити даље, остаје да видимо", каже наш саговорник.

Административних заврзлама које људима у многоме отежавају живот овде је много. Неки имају српске личне карте издате од стране ПУ Косовска Митровица, другима су личне карте издали органи тзв. Косова, трећима, полицијске управе у централној Србији...

Слично је и са возачким дозволама, некима су оне издате од стране органа тзв. Косова, другима од стране ПУ Косовска Митровица. Све ово људима у многоме отежава живот и свакодневно функционисање.

Колико ће људима овде живот отежати и чињеница да више не могу регистровати нова возила на КМ таблице остаје да се види. Објављени подаци говоре да број таквих регистрација последњих година и није био тако велики.

На Јарињу, јуче око подне, није било гужве ни према централној Србији ни према Косову а гранични полицајци углавном су били без посла. На излазу са Косова полицајац нам се обратио и затражио документа на лошем српском језику а процедура контроле је веома брзо обављена.

На овом прелазу, као и на Брњаку, од јутра косовска полиција престала је да возачима са КМ таблицама изриче укор, односно, да им издаје посебан документ у коме их упозорава да су дужни да, под претњом казни, своја возила пререгиструју на РКС таблице.

"Јутрос сам прешао преко Јариња, нисам добио укор, нити казну, једино, морао сам белим налепницама да на регистарској таблици прекријем ознаке Србије", испричао нам је данас око подне мештанин Лешка.

Кратка анкета на улицама Северне Митровице показала је јутрос да је много оних који не споре да је споразумом у Бриселу избегнута ескалација, јер, Срби би на прву казну због таблица одговорили отпором, могуће је и барикадама, али, тврде, није добро што "Србија стално попушта".

"Разумемо да је позиција наше државе у Бриселу, у преговорима, у односима са међународном заједницом, изузетно тешка, да су нам везане и руке и ноге, али, нама нема друге него да се боримо. Ми имамо право на миран, демократски отпор. Можемо и морамо се супротставити ономе што нам и Приштина и Брисел намећу, то је наша обавеза, и то треба имати у виду", речи су неких од људи са којима смо јутрос разговарали у Северној Митровици.

У среду поподне на Тргу браће Милић, крај главног моста у Митровици, одржан је велики протест жена и мајки са севера Косова. Оне су кроз град пронеле велики транспарент на коме је писало "Мајке Космета против Куртијевог гета". На протесту је било најмање 5.000 жена које су међународној заједници пренеле поруку да су и "српска деца са Косова иста као деца свуда по свету, да заслужују слободу, мир, безбрижно детињство и да дође тренутак када се више не може ћутати".

Људи овде понављају да су огуглали, да су навикли на сталне кризе, тензије, али, признају, свако ново оглашавање сирене за узбуну у Северној Митровици  доноси нову бригу, нову муку, нови страх деци. Између овог осећаја и чињенице да се мора живети, остати, опстати, овде пролазе дани. Понављају стално овде и поруку са чувеног мурала да "одавде нема назад".

И, кад то кажу, овде су сасвим озбиљни.