Спорт

Србија немоћна против Бразила, Ришарлисон мајсторијом приземљио "орлове"

Фудбалери Србије поражени су на првом мечу на Светском првенству у Катару, пошто је у првом колу групе Г, селекција Бразила славила са 2:0. Оба гола за "гаучосе" постигао је Ришарлисон
Србија немоћна против Бразила, Ришарлисон мајсторијом приземљио "орлове"Getty © Justin Setterfield

Чекала је Србија пуних годину дана своју шансу да заблиста на Мундијалу, да се појави на највећој фудбалској смотри, откако је блиставе ноћи у Лисабону шокирала читаву Португалију.

Чекала је, али ова Србија никако није могла да изађе на крај са квалитетним, смиреним и Ришарлисоновом магијом очараним Бразилом. Ако је у Лисабону било чуда, на стадиону "Лусаил" у Дохи селекција Драгана Стојковића налетела је на знатно снажнијег ривала - 0:2.

Утакмицу је решио фудбалер Тотенхема Ришарлисон, који је успео да донесе оно што је деловало све неизбежније како је време одмицало - голове у мрежи Србије. Јер ови "орлови" нису били они одважни, надахнути и срећом праћени као током квалификација за Мундијал.

Као да су се "плашили да полете", збуњени светлима која су засијала у Дохи, страшљиви због очију читавог света који је гледао њихово супротстављање Бразилу. Али ниједног тренутка то супротстављање није било превише обећавајуће.

Јесте Србија успела да у првих 45 минута одржи почетних 0:0, да сведе Бразил на укупно свега четири ударца, али ни почетна нервоза није ишчезавала како је време одмицало. Имао је Винисијус Жуниор до тада најбољу шансу на мечу коју је мајсторски зауставио Вања Милинковић-Савић, имао је и Рафиња одличну позицију из које је уследио млак ударац. Али одговора Србије није било.

Тек понека транзиција ка шеснаестерцу Бразила, но, увек са неким недостатком. Пар превисоких центаршутева, неколико непрецизних лопти на земљи и доста проблема да се успостави контрола поседа лопте. А онда у другом полувремену, оно неизбежно надвило се над Пиксијевим тимом као црни облак.

Шансе су постајале све чешће и за педаљ свака опаснија од претходне. Када је Алекс Сандро погодио стативу ударцем са дистанце, као да је сва срећа коју је Србија имала била до краја потрошена.

Уследио је опасан напад предвођен Нејмаром, ударац Винисијуса и одбрана Милинковић-Савића. Али на правом месту није било ниједног од три штопера у црвеним дресовима, већ Ришарлисон који лако доноси Бразилу 1:0.

Покушао је Стојковић увођењем Душана Влаховића да са два шпица нападне изједначење, али без икакве контроле средине терена, тако нешто никако није могло да донесе резултат. Само једна гужва после корнера Србије је пружила наду, али ни она није била оно што се очекивало.

А када је Ришарлисон у 73. минуту једну убачену лопту искористио да прво прими, па потом мајсторским ударцем "маказицама" матирао Вању Милинковић-Савића, не само да је Бразилац стигао до до сада најлепшег гола турнира, већ и великог вођства за свој тим.

Од тренутка када је Бразил повео 2:0, све је личило на потпуно спуштање гарда "орлова" и препуштања судбини. Бескрвност и наизглед предаја донели су серију великих шанси Бразилу, али некако, ниједна од њих није донела трећи гол у мрежи Србије. И Каземиро је погодио пречку, Фред имао изглену позицију, али више никако нису успевали да прођу млађег Милинковић-Савића.

Ако је Бразил у првих 45 минута имао тек четири ударца, невероватних 18 у другом делу били су показатељ колико је Србија овог пута била далеко. Не само од играча које је требало да "чувају" по терену, већ и квалитетом и, после другог гола, нарочито ставом.

Они снови из Лисабона су сада давна прошлост. Против Камеруна и Швајцарске ће Србија морати да створи нека нова сањарења ако мисле да се домогну осмине финала.

Standings provided by Sofascore

  • 24. нов 2022 • 21:55

    21:55

    Крај меча: Бразил - Србија 2:0

    Головима Ришарлисона у 63. и 73. минуту, Бразил је савладао Србију са 2:0 у првом колу групе Г на Светском првенству.

  • 21:49

    90' - Играће се још седам минута

    Четврти арбитар показао је да судијска надокнада износи седам минута.

  • 21:40

    83' - Бразил поново ређа шансе, Милинковић Савић поново брани

    Сада је Фред имао изгледну позицију за шут на гол Србије, што је и урадио левом ногом, али је голман "орлова" успешно одбранио тај покушај.

  • 21:39

    81' - Каземиро погађа пречку

    Одличан напад Бразила, пошто је Рафиња одложио лопту до Каземира, који из прве веома оштро и прецизно шутира, али срећом по Србију, погађа пречку. Остаје 2:0 за Бразил.

  • 21:31

    74' - ГОЛ! Ришарлисонова мајсторија за 2:0

    Фантастичан потез нападача Бразила, који након убачене лопте Винисијуса, прво пријемом намешта себи лопту, а потом "маказицама" постиже погодак за 2:0.

  • 21:27

    70' - Гужва након корнера, остаје 1:0 за Бразил

    Фудбалери Србије напунили су шеснаестерац Бразила након корнера, али је мало недостајало да "орлови" угурају лопту у гол ривала.

  • 21:26

    69' - Павловић шутира главом преко гола

    Корнер за Србију извео је Душан Тадић, најбољи у скоку био је Страњиха Павловић, али је његов шут главом отишао преко гола.

  • 21:20

    63' - ГОЛ! Бразил води, Ришарлисон је стрелац

    Није Србија имала превише среће након ове ситуације. Винисијус је са леве стране шутирао, након асистенције Нејмара. 

    Успео је Вања Милинковић Савић да одбрани тај ударац, али је на одбитак натрчао Ришарлисон, који није имао тежак задатак да проследи лопту у мрежу.

  • 21:17

    60' - "Пројектил" Сандра, Бразил погађа стативу

    Невероватан шут левог бека Бразила Алекса Сандра, који је опалио по лопти, а срећом по Србију, она је погодила стативу. У наставку акције, Винисијус је искоса шутирао преко гола.

  • 21:12

    55' - Ређају се прилике Бразила

    Нова солидна позиција за постизање гола у којој се нашао Бразил. Винисијус је проиграо Нејмара, који шутирао левом ногом поред гола.

image