Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Инцидент на Хоргошу изазвале кријумчарске банде миграната?

Претпрошлог четвртка управо је у Хоргошу одржан скуп грађана који су захтевали активно присуство полиције у селу, уклањање нелегалних мигрантских кампова и гарантовање безбедности
РТ Балкан истражује: Инцидент на Хоргошу изазвале кријумчарске банде миграната?© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Индиценти у Хоргошу морали би да послуже као једно од последњих упозорења на присуство криминалних структура међу мигрантима.

Након што су синоћ и током целе ноћи друштвеним мрежама муњевитом брзином дељени симци миграната наоружаних аутоматским оружјем у селу Хоргош, као и снимци на којима се чује њихов обрачун, који је безмало подсећао на ратна дејства, Министарство унутрашњих послова саопштило је да је, након претраге терена која је настављена и данас, ухапшено више од 600 миграната.

Саопштено је и да је у Полицијску управу у Кикинди, у чијој се подручној надлежности налази Хоргош, приведено више лица за која се сумња да су повезана са ноћашњом пуцњавом, а да је на лицу места затечено шесторо миграната од којих је један двадесетогодишњак имао две прострелне ране.

Већ прве званичне информације, добијене јутрос од МУП-а, потврдиле су оно што су сви још синоћ могли лако да претпоставе: да су се на подручју Хоргоша сукобиле две групе миграната. 

Према недавном извештају суботичке Панон телевизије, која програм емитује на мађарском језику, у Хоргошу, пограничном селу које броји око 4.000 становника међу којима је велики број припадника мађарске мањине, тренутно борави неколико хиљада миграната.

Највећи мигрантски камп на подручју Хоргоша налази се са десне стране ауто-пута који од истоименог граничног прелаза води ка Београду.

Када у виду имамо толику концентрацију миграната који на незаконит начин, а притом организовано прелазе српско-мађарску границу, појава банди, у чијој режији се преласци границе дешавају, постаје "природна" појава.

Видело се то и по два оружана инцидента која су се летос догодила у суботичкој шуми на подручју насеља Макова седмица, уз саму границу са Мађарском, када су се такође сукобиле кријумчарске банде.

Аутор ових редова тада је обишао подручје сукоба и у разговору са мештанима који тамо живе сазнао да су летос, само на подручју Макове седмице, постојала најмање три илегална мигрантска кампа.

Реаговање "Пост-фестум"

Полиција је до сада на ове сукобе реаговала "пост-фестум", претрагама терена и хапшењима која су у медијима попримала театралне форме, попут кадрова са десетинама миграната који клече, али та врста приступа, судећи према обрачуну у Хоргошу, није донела резултате.

Грађани, са друге стране, страхују и очекују систематске и превентивне акције полиције које би требало да спрече ратне сцене које смо видели у Хоргошу.

Претпрошлог четвртка управо је у Хоргошу одржан скуп грађана који су захтевали активно присуство полиције у селу, контролу таксиста, уклањање нелегалних мигрантских кампова и гарантовање безбедности.

Недељу дана касније, захтеви мештана Хоргоша показали су се више него оправданим, а иза ових захтева помаља се сасвим логично питање: да ли полиција у потпуности контролише погранични појас?

Нелагода и страх

Разумно је, такође, претпоставити да је мигрант, снимљен на тротоару са аутоматским оружјем, свакако сматрао да туда наоружан може да прође, што наводи на низ додатних питања.

Незваничне информације, које могу да се чују у Сомбору, Суботици и Хоргошу, помињу спрегу локалних криминалаца са мигрантским бандама и таксистима.

Становници Суботице и Хоргоша целе ове године осећају нелагоду и страх, због очигледног присуства кријумчарских банди миграната. Некада омиљено излетиште Суботичана, шума која се десетинама хектара простире дуж границе са Мађарском, данас је нека врста забрањене зоне у коју се нерадо залази.

На концу, ваља истаћи још једну важну чињеницу. Значајан број теориста, одговорних за нападе у Мадриду, Вирцбургу и Паризу, али и још неким европским градовима, прошла је својевремено преко Хоргоша и Келебије.

Поменимо само имена Абделмаџида Бушара који је учествовао у нападу на Мадрид, Абделхамида Абауда, главног организатора напада у Паризу, или Ајуба ел Казанија који је напао путнике у возу који се кретао од Амстердама ка Паризу.

Ноћашњи обрачун мигрантских банди у Хоргошу представља драстичан позив да се питање безбедности грађана Србије и самих миграната реши системски и темељно, уз одговоре и решавање кључна питања у вези са криминалом повезаним са мигрантима којих ће, у супротном, бити све више.

image