Свет

Ројтерс: Пољска тражи подршку Немачке у санкционисању руског нафтовода "Дружба"

Варшава не жели више руску нафту, али неће ни да плаћа пенале
Ројтерс: Пољска тражи подршку Немачке у санкционисању руског нафтовода "Дружба"www.globallookpress.com © Waltraud Grubitzsch/dpa

Пољска је затражила подршку Немачке у санкционисању пољско-немачке деоницу нафтовода "Дружба" како би Варшава могла да одустане од договора о куповини руске нафте следеће године без плаћања пенала, рекла су Ројтерсу два извора упозната са разговорима.

Извори су такође рекли да се две земље приближавају споразуму на основу ког би Пољска координисала поморске испоруке нафте Немачкој преко Гдањска и дела "Дружбе" и тако лакше преузела рафинерију "Швед" у Немачкој која је у власништву Русије.

Европска унија је обећала да ће престати да купује руску нафту која се испоручује поморским путевима од 5. децембра, али је "Дружба" тренутно изузета из санкција. То представља проблем за пољску рафинерију "Орлен" која има дугорочни уговор о куповини руске нафте прекко нафтовода и која би морала да плати казне ако раскине уговор.

Ако би ЕУ санкционисала "Дружбу" или макар северни део који снабдева Пољску и Немачку – обе земље би могле да се извуку из својих обавеза увоза руске нафте без казне.

Јужни део нафтовода снабдева Мађарску, Словачку и Чешку које, за разлику од Пољске и Немачке, имају проблема да диверсификују свој увоз нафте.

Према изворима, пољско Министарство климе и немачко Министарство економије су у завршној фази преговора о меморандуму о разумевању о логистици нафте, који би могао да "откључа" алтернативе токове нафте и помогне главној пољској рафинерији да преузме "Швед".

Немачка остаје посвећена томе да не користи руску нафту од 2023. и ради на решењу са Пољском како би обезбедила преузимање "Шведа", рекла је портпаролка немачког министарства економије у Берлину. Испуњавање обећања Пољске и Немачке да ће престати да купују руску нафту захтева регулативу на нивоу ЕУ и обе земље сарађују да би се то постигло, саопштило је пољско министарство.

Немачка је ставила "Швед" под шестомесечно старатељство, заустављајући се на корак од национализације рафинерије, и тражи начине да је снабдева нафтом.

Пољска и Немачка су у пролеће обећале да ће покушати да прекину увоз руске нафте преко северног крака "Дружбе" до краја године, али "Орлен" остаје везан уговором са рускком гасном компанијом "Татнефт".

Пољска рафинерија је договорила испоруке из "Дружбе" за 2023. годину, али би оне биле зауствљене ако би нафтовод био санкционисан.

Компанија је већ смањила своје ослањање на руску нафту на 30 одсто својих потреба, замењујући је испорукама из Саудијске Арабије и Норвешке.

Лист "Комерсант" је раније овог месеца пренео да је "Орлен" поднео захтев руском оператеру нафтовода "Трансњефт" за испоруку 3 милиона тона нафте Пољској преко "Дружбе" 2023. године.

Контрола над "Шведом", који такође снабдева западну Пољску, повећала би "Орленове" капацитете за прераду и контролу над токовима нафте и њених производа у региону са имовином у Пољској, Чешкој, Литванији и Немачкој.

image