Русија

Лавров: Европа оживљава нацизам

Шеф руске дипломатије истакао је да украјински председник или заборавља историју Крима или је уопште није ни знао
Лавров: Европа оживљава нацизамwww.globallookpress.com © MFA Russia

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је у интервјуу за филм "Нацизам под истрагом" закључио да је Европа укључена у процесе оживљавања неонацизма у свету и да је, поготово после евидентне манифестације истог током кризе око Украјине, немогуће извући другачији закључак. 

"Француски председник Емануел Макрон је недавно поставио питање зашто Украјина треба да живи по моделу који Русија 'намеће' - демонстративна изјава. Све године које су уследиле после пуча није постављао питање зашто Руси у Украјини треба да живе по моделу који намећу неонацисти очигледан двоструки стандард. Без грижње савести, ово чујемо из уста особе особе која у садашњој фази тврди да је први политичар у Европи. Невероватно!", нагласио је министар.

Према Лавровљевим речима, Европа "игра" заједно са САД, и у ЕУ готово да и није преостало независности – Вашингтон је под собом срушио Брисел.

"У Европској унији готово да нема независних гласова. Француски председник Макрон повремено, али све ређе, покушава да подсети на 'стратешку аутономију' ЕУ. Нико им неће дозволити да створе било какву аутономију, посебно стратешку", додао је Лавров.

Он је напоменуо да и европски лидери "хушкају" украјинске власти и подстичу неонацистичке манифестације. Конкретно, председник Европског савета Шарл Мишел, шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг стално говоре да се у Украјини води "борба за европске вредности", а украјински председник Владимир Зеленски "брани слободу и демократију".

"На исти начин су подржали суштински неонацистички државни удар из 2014. године, који је имао за циљ укидање свега руског на територији Украјине. То је накнадно уграђено у бројне законе који забрањују руско образовање, на медије и културу. Данас ти исти подржавају слогане под којима Зеленски води кампању", подсетио је Лавров.

Европи желим пуно среће, али...

Шеф руског министарства спољних послова указао је на "узалудност покушаја договра са Западом о равноправном споразуму о обезбеђивању универзалне безбедности без ширења Северноатлантске алијансе" и изјавио да су европске земље одговорне за ситуацију која се развила у Украјини.

"Током дугог низа година смо се уверили у бесмисленост покушаја да убедимо Запад да пристане на равноправан споразум о обезбеђивању универзалне безбедности без ширења Северноатлантске алијансе", рекао је он.

Министар је напоменуо да је на овај начин и Европа аутор постојећег стања и изразио наду да ће ЕУ на основу искуства са "арапским пролећем" размислити добро о садашњем украјинском "таласу". Истовремено, дипломата је додао да земље ЕУ "не размишљају много о себи".

Лавров је скренуо пажњу на речи немачке шефице дипломатије Аналене Бурбок да разуме проблеме немачких бирача, али да је сада "важније" задовољити потребе Украјине за војном помоћи.

"Са таквом филозофијом, Европа... желим јој пуно среће", додао је министар.

Зеленски не зна историју Крима

"Теза председника Украјине Владимира Зеленског о наводној победи у рату и 'повратку' свих земаља, укључујући и Крим, неће успети", рекао је Лавров.  

"Изговарајући тезу која је хибридно наметнута, а сада се форсира на бојном пољу, Зеленски заборавља историју полуострва, мада он можда уопште и не зна историју, ипак је студирао у 'Клубу веселих и сналажљивих'", рекао је руски министар и додао да уопште не сумња да ће таква теза пропасти.

image