Свет

Велика Британија: Војска спречава колапс здравственог система

Услед најмасовнијег штрајка медицинских радника, припадници војске би могли да преузму улоге болничара и возача Хитне помоћи
Велика Британија: Војска спречава колапс здравственог системаGetty © Justin Sullivan / Staff

Припадници оружаних снага Велике Британије могли би да возе кола хитне помоћи и преузму улоге болничара због штрајка неколико хиљада радника националне здравствене службе.

Званичници здравствених и одбрамбених служби развијају стратегије за ванредне ситуације, пошто возачи Хитне помоћи и болничари планирају да се током наредних недеља придруже штрајку медицинских сестара.

Више од 850.000 чланова здравствене службе подржава штрајк, а међу њима су медицинске сестре, млађи доктори, бабице... 

Како притисак медицинара расте, Влада би могла да искористи Војну помоћ цивилним властима (Maca), преноси ”Тајмс”. Maca је током пандемије корона вируса помагала здравственим радницима око вакцина, тестирања и испоруке заштитне опреме.

Министарство здравља није упутило никакав званичан захтев за помоћ Министарству одбране.

Министар здравља Стив Барклај рекао је да "дубоко жали" због одласка медицинског особља, али је додао да њихови захтеви за повећање плата од 19 одсто једноставно "нису приступачни".

Чланови Краљевског колеџа за медицинске сестре у Енглеској, Велсу и Северној Ирској ступиће у штрајк 15. и 20. децембра ако њихови захтеви не буду решени.

Представници здравственог сектора обавезали су се да ће редован рад хитних служби бити приоритет. Међутим, штрајкови ће утицати на рад око половине болница и одложити 30.000 операција и стотине хиљада амбулантних прегледа.

Здравствена служба се суочава са "најизазовнијом зимом икада", "троструком епидемијом" ковида-19 и рекордним потребама за хитним службама.

Портпаролка владе је поручила да ће болнице учинити све што могу да осигурају да пацијенти и јавност буду безбедни, али планирани прегледи ће можда морати да буду отказани, а хитна служба ће пружати помоћ малом броју пацијената.

Министар здравља Стив Барклај позвао је синдикат медицинских сестара да се ”врати за сто”, али одбија да разговара о платама. Уместо тога министар би да разговара о пензијским аранжманима, празницима, списковима и доступности бесплатне кафе.

Генерални секретар Краљевског колеџа за медицинске сестре Пет Кален поручила је Барклају да очекује ”преговоре или ништа”.

image