Свет

Велики изазов пред Сунаком: Милиони запослених у здравству и школству хоће штрајк

Најава Ришија Сунака да ће "поправљање јавних финансија захтевати тешке одлуке о потрошњи" не иде у прилог влади, уколико жели да спречи излазак више од 500.000 људи на улице
Велики изазов пред Сунаком: Милиони запослених у здравству и школству хоће штрајк© Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Новоизабрани премијер Велике Британије Риши Сунак суочава се са бројним проблемима изазваним економском кризом, а први озбиљан изазов могао би бити масовни штрајк медицинских радника и просветара, преноси Ројтерс. 

Сидикати запослених у здравству и просвети огласили су се саопштењем и најавили да ће се гласати о предлогу да се ступи у штрајк због ниских плата. Ово би могло значити да ће на улице изаћи више од пола милиона незадовољних здравствених радника и наставника у Британији. 

"Са инфлацијом која прелази ниво од десет одсто, незадовољство међу радном снагом се вишеструко повећало, јер повећање плата заостаје за растућим ценама хране и горива. Од радника комуналних предузећа до адвоката, радници који представљају широк спектар сектора широм земље изашли су на улице у знак протеста последњих месеци", пише Ројтерс.

Велики проблеми могли би да погоде Националну здравствену службу (НХС) након што је синдикат "Унисон" који броји 1.3 милиона чланова саопштио да ће бар 350.000 радника гласати за штрајк.

"Национална здравствена служба алармантном брзином губи искусно особље. Здравствени радници одлазе на посао који је боље плаћен и не одузима превише времена њима и њиховим породицама", рекла је генерална секретарка "Унисона" Кристина Меканеа.

Према њеним речима, синдиакт тражи "повећање плата за смањење инфлације".

Синдикат просветних радника "НАСУВТ" саопштио је да ће, по први пут од 2011. године, за штрајк гласати 162.000 запослених у школама и факултетима.

"Неприхватљиво је да су наставници приморани да раде дуже и теже него икад – али да су награђени све мање и мање у реалном смислу", рекао је Патрик Роач, генерални секретар синдиката "НАСУВТ".

У свом првом говору након избора за премијера у уторак, Сунак као један од главних приоритета дефинисао "јачу НХС" и "боље школство", али је и упозорио да ће поправљање јавних финансија захтевати тешке одлуке о потрошњи.

Портпарол владиног одељења за здравство рекао је да је више од милион радника "НХС" ове године добило повећање плата од најмање 1.400 фунти (1.617,98 долара), поред повећања од три одсто прошле године.

"Позивамо запослене у здравству да пажљиво размотре потенцијалне утицаје штрајка на пацијенте", поручио је он.

image