Свет

"Објављивање није злочин": Међународни медији позвали САД да одбаце оптужбе против Асанжа

Оптужница против оснивача Викиликса представља опасан преседан и прети да поткопа Први амандман и слободу штампе, оцењују медијске куће
"Објављивање није злочин": Међународни медији позвали САД да одбаце оптужбе против АсанжаGetty © Sean Gallup/Staff

Влада Сједињених Америчких Држава мора да одустане од кривичног гоњења оснивача Викиликса Џулијана Асанжа јер то подрива слободу штампе, наводи се у заједничком саопштењу медијских организација које су му прве помогле да објави процуреле дипломатске депеше.

Пре дванаест година на данашњи дан, "Гардијан", "Њујорк тајмс", "Монд", "Шпигл" и "Паис" поделили су на својим интернет сајтовима изводе из 250.000 докумената до којих је Асанж дошао у такозваном "Кејблгејту" који је разоткрио депеше америчке дипломатије одашиљане широм света. После дугог ћутања, уредници и издавачи медијских организација данас су се јавно супротставили плановима да се Асанж оптужи по закону који је осмишљен ради кривичног гоњења шпијуна из Првог светског рата. 

Џулијан Асанж се, иначе, налази у затвору Белмарш у Лондону још од 2019. године. Период од 2012. до 2019. године провео је у еквадорској амбасади, након што су америчке власти расписале потерницу за њим због објављивања базе података поверљивих докумената у којима су, између осталог, откривени амерички ратни злочини почињени у Ираку и Авганистану.

"Објављивање није злочин", кажу медијске организације које наводе да је кривично гоњење Асанжа напад на слободу медија, те да је објављивање америчких дипломатских депеша најтеже последице имало управо по Џулијана Асанжа.

Он је 12. априла 2019. године ухапшен у Лондону по америчком налогу, а сада је, већ три и по године, у британском затвору високе безбедности који се обично користи за терористе и чланове организованих криминалних група. Он се суочава са екстрадицијом у САД и казном до 175 година у америчком затвору максималног обезбеђења.

"Ова група уредника и издавача, од којих су сви радили са Асанжом, осетила је потребу да јавно критикује његово понашање 2011. године када су објављени нередиговани примерци депеша... Али, сада смо се окупили како бисмо изразили озбиљну забринутост због наставка кривичног гоњења Џулијана Асанжа због прибављања и објављивања поверљивих материјала."

Оптужница против оснивача Викиликса подигнута је на основу Закона о шпијунажи из 1917. године (смишљен да кривично гони потенцијалне шпијуне током Првог светског рата) који никада није коришћен за кривично гоњење издавача или емитера. Ова оптужница представља опасан преседан и прети да поткопа Први амандман и слободу штампе, оцењују медијске куће.

"Прибављање и откривање осетљивих информација, онда када је то у јавном интересу, суштински је део свакодневног рада новинара. Ако се тај рад криминализује, наш јавни дискурс и наша демократија су знатно слабији. Дванаест година након објављивања 'Кејблгејта', време је да америчка влада прекине кривично гоњење Џулијана Асанжа због објављивања тајни. Објављивање није кривично дело", закључује се у заједничком писму медијских организација које до сада нису користиле свој утицај зарад притиска на власти САД како би одустале од прогона Џулијана Асанжа.

Остаје да се види да ли ће се то сад променити, или ће се испоставити да је реч о једнократном потезу повученом само зарад спашавања сопственог угледа.

image