Свет

Протести у Молдавији се настављају: На улицу изашло око 40.000 људи

Власти тврде да су демонстрације против прозападних власти производ хибридног рата, а не безакоња власти и све тежих услова за живот
Протести у Молдавији се настављају: На улицу изашло око 40.000 људиGetty © Andreea Campeanu

Молдавска опозициона партија "Шор" одржала је данас још један велики протестни скуп у Кишињеву на којем су затражили смену власти због скандала који је избио када је откивена наводна преписка високих државних званичника, као и због свеукупне економске ситуације у земљи.

Око 40.000 демонстраната окупило се испред зграде Државног тужилаштва од којег су затражили да процесуира наводне противзаконите радње неких чланова актуелне владе, наводе "РИА Новости". 

Тражи се смена вршиоца дужности генералног тужиоца Јона Мунтјануа који је, између осталог, претходно подржао одлуку владе да забрани рад странке "Шор", која тежи сарадњи са Москвом.

Идеја о гашењу странке појавила се након што су опозиционари оформили паралелну владу и обећали да ће председницу земље Мају Санду извести пред суд као националног издајника. Она, са друге стране, тврди да су демонстранти и њихове акције део хибридног рата који се води против званичног Кишињева, како би се земља одвратила од "демократског опредељења". 

Демонстранти су данас започели протестне шетње на различитим локацијама у граду, да би се касније сви окупили на истом месту, блокирајући главну улицу. 

Почетком месеца, 9. новембра, администрација председника Молдавије саопштила је да је званични Телеграм налог председнице Маје Санду хакован. Том приликом процуреле су неке компромитујуће информације, које је администрација демантовала и спорне објаве оценила као "неаутентичне".

"Проблематично" саопштење је час нестајало, час се поново појављивало на мрежи, а у њему се говорило о наводној унутрашњој преписци министра правде Молдавије Сергеја Литвињенка са другим члановима владе. Према наводима из објаве, министар се терети за мешање у рад тужилаштва.

Иста објава појавила се и на Телеграм каналу потпредседника Владе, министра инфраструктуре и регионалног развоја Андреја Спинуа.

Аутори саопштења која су се појавила на Телеграм каналима званичника тврде да поседују преписку министра правде, а на другом сајту је касније објављена и лична преписка Сандуовог саветника за националну безбедност Дорина Рецеана, пишу руски медији. 

Недељу дана касније, на истом сајту обелодањене су поруке министарке унутрашњих послова Ане Ревенко, а пре три дана, 25. новембра, и оне од вршиоца дужности генералног тужиоца Молдавије Јона Мунтјануа. 

Председник парламента Игор Гросу окривио је за инцидент опозицију и руску Федералну службу безбедности, којој не одговара окренутост Кишињева према Западу. Тужилаштво Молдавије је покренуло кривични поступак, а Савет безбедности затражио је помоћ и сарадњу од администрације апликације Телеграм.

Протести у Молдавији почели су у септембру ове године и од тада су се више пута настављали. На њима је сваки пут учествовало више стотина, па чак и хиљада људи. Многи од њих касније су и ухапшени. Главни разлог излазака на улицу је прозападно оријентисана влада, инфлација, пад животног стандарда и тренутна нестабилна енергетска ситуација.   

image