Свет

САД увеле санкције у Молдавији због ширења руског утицаја

У саопштењу америчког Министарства финансија наводи се да су санкционисане особе препознате као инструменти руске глобалне кампање
САД увеле санкције у Молдавији због ширења руског утицаја© Unsplash

Сједињене Америчке Државе увеле су санкције појединцима и ентитетима који се доводе у везу са руским утицајем у Молдавији.

Санкционисане особе укључују руске олигархе који су "препознати као особе које су заробиле и корумпирале молдавске политичке и економске институције и које се понашају као инструменти руске глобалне кампање утицаја", навело је америчко Министарство финансија у саопштењу, преноси Ројтерс.

Међу санкционисаним појединцима је и бивши молдавски посланик Владимир Плахотњук, који је, према наводима министарства, "манипулисао кључним секторима молдавске владе, укључујући полицију, изборни и судски сектор."

Државни секретар Сједињених Америчких Држава Ентони Блинкен изјавио је да САД подржавају напоре Молдавије у борби против корупције, јачању независности и транспарентности својих демократских институција .

"Данас смо означили два одбегла молдавска олигарха заједно са већом групом појединаца и ентитета због њихове умешаности у корупцију и напоре који су повезани са Кремљом у мешању демократских избора у Молдавији. У складу са извршном наредбом, Канцеларија за контролу стране имовине америчког Министарства финансија, означава Владимира Плахотњука, бившег владиног званичника због бављења корупцијом. Он је користио своје богатство и политички утицај да наруши углед политичких ривала и владавину закона у земљи", истакао је Блинкен.

Канцеларија за контролу стране имовине прогласила је и молдавског политичара Илана Шора због наводне умешаности у корупцију.

"Шор је сарађивао са корумпираним олигарсима и ентитетима са седиштем у Москви и тиме доприносио стварању политичких немира у Молдавији", додао је амерички секретар.

image
VV inauguration
banner